140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ДГС-Смядово взема превантивни мерки преди пожароопасния сезон

11 000 линейни метра минерализовани ивици и 27 000 линейни метра лесокултурни прегради са подновени или изградени наново в ДГС-Смядово преди началото на пожароопасния сезон, съобщи директорът на териториалното поделение инж. Сава Савов.

През 2014 и 2015 година имаше два пожара на територията на стопанството, като този от 2015 беше много голям и със значителни щети. Взе се решение за допълнителни мерки за справяне с огнените стихии, като се разшириха минерализованите ивици и се изградиха на нови места. Това помага по-лесно да се локализира огънят при възникване на пожар в горите и да се ограничат щетите, обясни инж. Савов.

Превантивните мерки, които са взети в стопанството, се оказват изключително ефективни. През 2016 и 2017 година в ДГС-Смядово пожари няма.

Решили сме и тази година да не допуснем пожари в горите. Още с първите горещи дни започнаха дежурствата, като в базата ни в „Цонкова барака“ денонощно има наши служители, които следят обстановката. Подменили сме всички противопожарни табла на територията на стопанството и те разполагат с необходимата техника, обясни инж. Савов. Той каза още, че горските работят съвместно с огнеборците от района, със служителите на общината и доброволното формирование в Смядово.

Отново напомняме на хората, че през лятото не трябва да палят стърнища, защото огънят се разраства бързо и обхваща големи територии. Ако гражданите видят, че стърнища или горски територии са обхванати от пламъци, то нека веднага да подадат сигнал на телефон 112, за да можем да реагираме преди огънят да се е обхванал големи площи, допълни директорът на ДГС-Смядово инж. Сава Савов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ