140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Клубовете от БФРС ще излъчат доброволни сътрудници на ИАРА

Както вече съобщихме, Българската федерация по риболовни спортове подаде ръка на Изпълнителната агенция по рибарство за съвместни дейности по контрола на водоемите и борбата с бракониерството. Това стана факт след подписаното официално споразумение за срок от една година.

БФРС се ангажира да определи голяма група от доброволни сътрудници, които да правят проверки по водоемите из цялата страна, съвместно с риболовните инспектори от ИАРА. Това е част от новата политика на Федерацията, утвърдена на общото събрание по-рано тази година в Пловдив. Сътрудничеството с ИАРА е изцяло на безвъзмездни начала и цели единствено и само опазването на рибните ресурси.

Клубовете в БФРС вече са информирани за споразумението. Предстои да бъдат излъчени доброволците, които ще работят заедно с представителите на държавната Агенция. По този начин всички дейности ще са поставени на законова основа. Уточняваме, че това досега беше спънка по отношение на доброволната помощ от любители риболовци.

„Поставяме началото на едно сътрудничество, което съм убеден, че ще бъде ползотворно и за двете страни. За нас е важно да бъде пазен ефективно рибният ресурс в цялата страна и ние няма да жалим сили и средства”, заяви председателят на БФРС Георги Михайлов, който подписа споразумението заедно с изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

***

Впрочем, държавата вече се зае да сложи ред по нашите водоеми с промени в закона и предвидени драстични санкции срещу крупното бракониерство, включително и наказателна отговорност. Предложенията бяха внесени в Парламента и вече минаха на първо четене. В тази връзка помощта на организираните риболовци ще бъде безценна. Кадровият ресурс на Агенцията по рибарство и силно ограничен и нямаше как да откажат протегнатата ръка. Сега очакваме да видим реалните резултати от това сътрудничество.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ