ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Кои са най-подходящите риби за трапезата

Ивайло ДИМИТРОВ

Разни класации на най-полезните риби се правят често и от всякакви специалисти. С оглед на критериите при изготвянето им, те често се различават значително. Сега ви предлагаме оценката на екип от европейски диетолози, които са съставили класация на базата на съдържащите се най-полезни за човешкия организъм вещества. Но с изричната уговорка, че става дума само за риби, живели и отрасли изцяло в дива среда. Ето как изглежда тя.

Заслужен лидер в топ листата е сьомгата, чието месо е отличен диетичен продукт. В 100 грама диви риби се съдържат половината дневна норма на витамин В12, ниацин, селен, витамин В6 и магнезий. Присъстват и толкова нашумелите в средите на диетолозите Омега-3 мастни киселини. В месото на сьомгата има също калий и фосфор, които са необходими за оптимално функциониране на сърдечно-съдовата система, развитието на мускулна тъкан и нормалната мозъчна функция.
Атлантическата херинга се счита за една от най-мастните риби. Протеините в нея са в такава концентрация, че 250 г месо покриват дневните човешки нужди. Присъстват също Омега-3 мастни киселини, калций, фосфор, натрий, калий, магнезий, флуор, цинк, йод. Доказано е, че мазнините от херинга значително намаляват размера на мастните клетки, което намалява риска от опасни заболявания, включително диабет от втори тип.
В арктическия шрот месото не е толкова мазно, но пък не изсъхва по време на топлинната обработка. В рибното масло има полиненаситени мастни киселини, включително Омега-3. Има много витамини А, В, РР, К, Е и минерали – селен, калий, калций, фосфор, магнезий.
Малката риба аншоа може на вид да е невзрачна, но заради високото си съдържание на протеини е сравнима по отношение на храненето с месото. В същото време нейното калорично съдържание е много ниско.
Филето от хамсия е богато на витамини и минерали, необходими за пълното функциониране на тялото. Комбинация е впечатляваща: желязо, фосфор, магнезий, калций, натрий, калий и цинк. Витамини – групи В, А, Е, К.

По-натам в класацията е скумрията. Съставът на месото включва микроелементи, минерали, витамини и мастни киселини. Високото съдържание на полезни вещества прави скумрията универсален продукт за всяка диета, тъй като съдържа всичко, което тялото се нуждае за нормално функциониране.
Дъговата пъстърва съдържа голям брой полезни мастни киселини, макро- и микроелементи, които са много ценни за човешкия организъм. Средната калорична стойност на дъгова пъстърва е на ниво 119 ккал, което представлява 100 грама риба. Пъстървата съдържа витамини А, В, С и РР, както и калий, цинк, селен, магнезий, натрий, фосфор и желязо. Консумирането на тази риба най-малко веднъж седмично ще понижи нивото на холестерола, ще се укрепят кръвоносните съдове и нервните тъкани и ще се избегнат проблеми с паметта в напреднала възраст.
Отиваме пак към морските риби. Сардината се абсорбира добре от организма и е отличен източник на протеини. Месото й съдържа цял комплекс от витамини (A, B12, B6, D) и рибено масло, което понижава холестерола.
Рибата-тон е богата на протеини. Същевременно съдържа много Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Трябва да се подчертае значението на селена в рибата, тъй като този микроелемент има способности да пречисти черния дроб на токсините.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ