ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Велико Търново разсели 330 бр. 45-дневни полудиви патици

Милка ДЕНЕВА

Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново и тази година не пренебрегна едно от най-важните си задължения – увеличаването на популацията на пернатия местен дивеч. След пролетното разселване на фазани дойде редът на патиците. 330 двумесечни птици бяха докарани от развъдното стопанство „Златна Панега” край Луковит, което е собственост на „Сокол – БЛРС” ЕООД. 180 от тях са доставени по Националната програма за разселване на дивеч, останалите сдружението купи със собствени средства.
Ловците пуснаха птиците в такива ловно-стопански райони, където за тях има подходящи условия за живот – водни площи, ята от местни патици. „Птиците са с отлично качество, няма пострадали при транспортирането, дори някои успяха да снесат яйца,” каза Кирил Бояджиев, специалист по лова в сдружението.
Всички желаещи търновски ловни дружини получиха поръчаните от тях пернати. Ловците от с. Хотница пуснаха няколко в района на Хотнишкия водопад. Туристите, които бяха дошли да се порадват на хубавата природа, особено децата, с интерес наблюдаваха плуващите във водите на водопада патиците и им направиха снимки. Пернатите ще радват всички, които идват тук да отдъхнат през почивните дни. А ловците от хотнишката дружина решиха да предоставят на гостите фураж, за да могат да ги хранят и удоволствието им да е по-пълно.
Забелязва се, че тези пернати бързо и лесно се адаптират към местните условия, смесват се спокойно с местните птици и дори гнездят и създават поколения. Такъв е и случаят с езерото в местността Ксилифор край Велико Търново, където няколко пъти бяха пускани патици. Тук от години живеят няколко семейства и необезпокоявано отглеждат малките си. Те са истинска атракция за туристите, които през почивните дни си правят разходка наоколо.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ