ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Министър Порожанов се обяви за ограничаване на груповия лов на диви свине

Информация на Радио Шумен, публикувана на 24 юни:

“За ограничаване на груповия лов на дивите свине заради африканската чума по свинете се обяви в Силистра министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той беше в града за създаването на Областен координационен щаб във връзка с предприемането на мерки за недопускане на заболяването африканска чума по свинете.

Порожанов съобщи, че този въпрос крие рискове, затова ще предложи да бъде обсъден на утрешното заседание на правителството. Според министъра, акцентът за намаляване на популацията на диви свине трябва да се постави върху подборния лов.

Румен Порожанов съобщи още, че вече се изгражда четириредова ограда от бодлива тел по границата с Румъния, за да се предотврати преминаването на диви животни на българска територия. Министърът препоръча отглежданите в „задните” дворове животни да бъдат изконсумирани, тъй като тези лични стопанства не са с достатъчно ниво на биосигурност. От Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра е докладвано, че близо 10 на сто от стопаните са предприели тази мярка. „Около големите комплекси трябва да осигурим 10-километрова зона за биосигурност”, каза министър Порожанов.”

Линк към публикацията: http://bnr.bg/shumen/post/100999324/ministar-porojanov-grupoviat-lov-e-riskov

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ