140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Арбанаси – Печено агне и толстолоб на празника след първия лов

Милка ДЕНЕВА

Най-големите мераклии от ЛРД-Арбанаси към ЛРС-Велико Търново се събраха рано сутринта в деня на откриването на сезона за лов на прелетен дивеч на традиционния сборен пункт до чешмата накрая на селото. Председателят Димитър Коларски написа бележките и направи задължителния инструктаж, след което се тръгна към ловното поле. Кучетата като че ли бяха по-нетърпеливи от стопаните си и някои бяха възнаградени.

Не беше кой знае каква слуката този ден за дружината – 11 пъдпъдъка, няколко гургулици и гривяци. Но ловците се успокояваха, че ако не всички изстрели са били успешни, поне успели да си наберат билки.

„Миналата година в землището ни имаше слънчоглед и бихме много гургулици – сподели председателят. – Ще видим как ще е по-нататък.”

Когато слънцето започна да напича по-сериозно, ловът беше прекратен. Както винаги при откриването на ловния сезон, скоро дойде и време за веселата част. Ловците, които имаха слука, оставиха пушките, кучетата и отстреляния дивеч вкъщи и се наредиха край масите на сянка до чешмата, в чиито корита се изстудяваха напитките – бира, вино, безалкохолни. Започна се с домашна ракия, рибена чорба и печена риба – 2 кг толстолоб от язовир „Йовковци“, както всяка година осигурен от Димитър Евтимов, който носеше и домашна ракия с билки. А младите ловци, които тепърва започват да стрелят по дивеча – Грета Ганева, единствената засега дама в дружината, и 19-годишният Александър Начев, зарадваха колегите си по хоби с печено агне и агнешка дроб сърма. Младата ловджийка, чийто съпруг също е ловец, беше дошла с три кучета – майката дратхар Шер и едногодишните й наследници, които излизат за първи път на лов. Веселието продължи до късно, но ловците се оттеглиха навреме, за да се подготвят за неделния излет.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ