НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Берковица проведе турнир „Старата пушка“

Горан АТАНАСОВ

Класически антични пушки – смазани, лъснати и с отлична боеспособност, бяха презентирани на турнира „Старата пушка“ в Берковица на 4 август. През годините спортното състезание за майсторска стрелба със старо ловно оръжие надскочи пределите на конкурсния характер и се превърна в ревю-спектакъл на антично и спортно оръжие, където се представят легендарни пушки, запазили духа на времето, в което са направени. Няколко много стари успоредки бяха показани преди началото на спортната част от турнира. – Разгънато на 2 колони

Стоян Ангелов, ръководител на ЛРС-Берковица, представи личната си пушка „Чърчил“, произведена през 1898 г. като номер едно от чифт. Емблематичното оръжие е връстник на ловната организация у нас със своята 120-годишна история и именно с него, като символичен жест на уважение към традициите и историята на Националната организация, бе открито събитието. Друго спиращо дъха оръжие от 1893 г. на английския производител Boss & Co номер 3965 в изключително състояние взе участие в турнира. Пушка Holland & Holland от 1911 г. също направи силно впечатление на ловците и колекционерите. Вниманието привлече и ловната пушка „Баярд“ (Белгия, 1925 г.) с модел, известен като „Златната Диана“ заради златните надписи и изображение на богинята на лова Диана. Притежателят й Борислав Каменов сподели, че закупил оръжието от известен столичен адвокат преди време, а по-напред „Златната Диана“ е била в ръцете на висш партиен функционер, приближен на Тодор Живоков.

Надцевки Krieghoff, Beretta S55, Beretta S56 от 60-те години, Иж-57 в 16-и калибър (успоредка) и още много други класически ловни пушки в различни калибри и системи с майсторски гравюри, ювелирни резбарски детайли, пушки без мерна линия, с открити куроци, с тройно заключване и какви ли още не прецизни, майсторски хрумвания видяха любителите на старите ловни оръжия на турнира  „Старата пушка“ в града под Ком.

Мнозина от ловците и зрителите споделиха, че са привлечени не толкова от спортния характер на състезанието, колкото от любопитството да се докоснат до тези легендарни оръжия, да чуят звука им, да ги пипнат, да почувстват духа им и да научат нещо повече за историята им.

21 участници, сред които и три дами, взеха участие в стрелбата по силует на заек и видоизменен скийт. Първото място заслужено спечели дългогодишният ловец и колекционер на старо оръжие Пламен Георгиев от Берковица с пушка „ТОЗ-63“ от 1961 г. Второто място е за Калин Михайлов с „Берета S55, 1965 г. На трето място се класира Георги Георгиев  с „ИЖ-12“ от 1962 г., а на четвърто Габриела Гогова, която показа отлична стрелба с „Берета S56, 1960 г.

Антична пушка от 1893 г. и оръжие със златни надписи бяха представени на ревю-спектакъл „Старата пушка“ в Берковица.

Турнирът „Старата пушка“ се организира от ЛРС-Берковица с подкрепата на Община Берковица. Тази година той се проведе в местността „Хасановото“ по пътя към Хайдушките водопади над курортния град.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ