ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Слаб отстрел в ЛРД-Нови хан

Младен ДОБРЕВ

Членовете на дружината в с. Нови хан, към ЛРС-София-юг, спазиха традицията и откриха сезона с излет в м. „Изсечена кория“ и околните ниви и ливади. Ловците се разделиха на няколко групи, като едни се насочиха към преследване на пъдпъдъци, а други – към гургулици и гривяци. Разузнаването от последните дни показваше, че пъдпъдъците са малко, но прелет на гургулици и гривяци има.

Групата, насочила се към лов на пъдпъдъци, бързо обходи познати от минали години дашни територии, но скоро се стигна до заключението, че птичките са много редки и да се вдигне някоя е цяло събитие. Кучетата бяха амбицирани, правеха каквото могат, но и техните усилия не бяха достатъчни.

Положението с гургулиците и гривяците бе по-оптимистично, макар че в крайна сметка слуката се оказа символична. Софийското поле все още е много наводнено, локви и малки гьолчета има навсякъде, а така птиците не са затруднени да пият вода и не следват обичайните маршрути, в обсега на които може да бъдат причаквани. Стрелбата често е при прелет, от големи дистанции и така слуката е с по-ниска ефективност.

Към обяд ловците се събраха на „Църквето“, в покрайнините на селото, където има подходяща база и направиха курбан за здраве и слука през новия ловен сезон. Защото ловът и празненствата при новоханци винаги са вървели ръка за ръка. Какво значи успешен лов, ако не е последван с подобаваща почерпка в другарска компания, където зевзеците да се помайтапят с неудачници, да си припомнят стари подвизи и несполуки, да се начертае тактиката за следващия излет. Защото ловът продължава…

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ