140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

FACE избра нов президент – шведа Торбьорн Ларсон

Кристин БАКЪРДЖИЕВА

Само преди броени дни – на 5 септември в Брюксел се проведе 52-рата генерална асамблея и заседание на Управителния съвет на Европейската ловна федерация (FACE). От страна на НЛРС-СЛРБ в мероприятията взеха участие инж. Васил Василев, председател на УС, и Кристин Бакърджиева, експерт Международно сътрудничество.

Срещата започна с реч на досегашния президент на FACE д-р Михл Ебнър. В нея той заяви, че федерацията все още е поставена в трудна финансова ситуация, като годишният й бюджет е в пъти по-малък от този на повечето природозащитнически организации. Липсата на финансови ресурси затруднява развитието на комуникационната дейност и работата с медии, не позволява да се лобира достатъчно добре пред отговорните институции. В резултат на това FACE не успява да защити достатъчно добре интересите на европейските ловци. Именно поради тази причина скоро ще бъде организиран втори благотворителен аукцион и ще бъде задействана инициативата „1 евро на ловец“. Чрез нея годишният членски внос, който заплащат членовете на FACE, ще бъде базиран на броя на ловците /сдруженията, които всяка членуваща организация представлява. Всичко това е с цел FACE да се самофинансира и да помогне по най-добрия начин за опазването на лова в Европа.

Заседанието продължи с реч на Торбьорн Ларсон, кандидат-президент на FACE. В своето приветствие до делегатите г-н Ларсон изрази желанието си предстоящият президентски мандат да бъде с фокус върху бъдещето. „В продължение на четири десетилетия FACE работи усилено за членовете си и европейските ловци. Следващите четиридесет години обаче зависят от всички нас, които днес сме тук. FACE е толкова силна, колкото са членовете й. FACE зависи от Вас.

Малко по-късно Торбьорн Ларсон бе единодушно избран за новия президент на FACE. Стратегията, върху която Торбьорн Ларсон ще обоснове мандата си, е да бъдат преразгледани фокусът и досегашните цели на FACE. Освен това той наблегна колко е важна „солидарността между ловните региони в Европа за опазване и промотиране на уникалната европейска ловна култура. Различията на членовете ни са една от най-силните ни страни. Не сме еднакви, но сме обединени от страстта си към лова, стрелбата и опазването на дивата природа“, каза още Торбьорн  Ларсон.

Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев пожела на Торбьорн Ларсон да бъде президент за ловците, а не за политиците и изрази надежда бъдещето пред европейската ловна общност да бъде светло и изпълнено с много по-малко премеждия.

Освен за президент се проведе и избор на нови вицепрезиденти на FACE. Предложени и приети бяха кандидатурите на д-р Волкер Бьонинг (Германия), Джан Лука Дал‘Олио (Италия), Кристофър Графиус (Великобритания), Клаус Линд Кристенсен (Скандинавски регион), Линда Домбровска (Балтийски регион), Джон Фланъри (Атлантически регион), Лино Фаругия (Средиземноморски регион), Драган Шормаз (Югоизточен регион) и Сречко Жеряв (Централен регион). Д-р Лоренс Худемакър бе избран за новия ковчежник на FACE.

Торбьорн Ларсон е шведски бизнесмен и предприемач. Израснал в семейството на ловци, през целия си живот активно е участвал в Шведската асоциация за лов и опазване на дивата природа.

Четете повече подробности в бр. 37 на в. “Наслука” от 12 септември.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ