ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Брезово отпразнува 120-годишен юбилей

Николай ЧАПАНСКИ

На 8 септември, известен сред народа ни като Малка Богородица, или Рождество на Света Богородица,  ЛРС „Средногорец“-Брезово отпразнува 120 години от основаването си. Ловният събор се състоя на ловната хижа в м. „Боляринска гора“, която се намира на територията на селата Болярино и Шишманци, община Раковски.

Над 250 гости от различни ловни сдружения в страната посрещнаха домакините от брезовското сдружение „Средногорец“. То обединява 1150 ловци от всички селища в общините Брезово и Раковски с председател инж. Радньо Манолов и настоящ кмет на Брезово.

От рано сутринта в празничния ден започнаха да прииждат гости и участници в събора от всички 26 дружинки в региона. Ловният събор е повод за веселба, настроение и празнична глъч, но и повод за равносметка на ловностопанската дейност в сдружението. Отчетена беше добра популация на дивеча в резултат на грижите на ловците, най-вече в района на Средна-Сърнена гора, където попадат селата Свежен, Розовец, Чехларе, Бабек, Златосел и Зелениково.

Гости на юбилейния рожден ден на сдружението бяха председателят на Националната ловно-рибарска организация инж. Васил Василев, председателят на Контролния съвет на Съюза Стойчо Гергьовски, председатели на сдруженията в Чирпан, Казанлък, Първомай, Пловдив, бизнесмени и дарители. Събора откри Стоян Савов, член на УС на дружество „Средногорец“ и председател на дружината в село Тюркмен. Около него се наредиха представители от всички дружинки със своите знамена, които с тържествен водосвет благослови и освети свещеникът от Брезово. Католическият свещеник от църквата в Белозем пожела на ловците здраве и сговор. Думата за приветствие и официално откриване на юбилейния ловен събор беше дадена на председателя инж. Радньо Манолов, който заяви, че няма да прави отчет за свършеното и постигнатото през годините, защото резултатите са налице и се виждат от всички. Подчертано беше, че през далечната 1898 г. на първия учредителен ловен конгрес в София делигати са двама представители от Брезово и Розовец –далновидни ловци, подкрепили колегите си от столицата. Кметът на Брезово благодари на своите колеги, за това че са единни и се подкрепят, както и на основния спонсор на събора Георги Самуилов от Раковски. Инж. Манолов похвали пред всички и ловците от дружинката в с. Шишманци, които бяха положили много усилия по подготовката на ловния събор с построяването на палатките, сцената, окосяването на района и привеждането му в добър вид.

Председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев поднесе поздрави на ръководството на сдружението юбиляр с пожелание да се множат годините и успехите му. Той подари на инж. Манолов статуетка с благороден елен, символ на Националната организация, с пожеланието скоро и този вид дивеч да стане обект на лов на брезовска територия.  „На празник, като този, речите трябва да са къси, а наздравиците дълги“ – каза в приветствието си инж. Василев и вдигна тост за здравето на всички присъстващи и техните семейства. Изграждането на обект за елен лопатар е една от дългогодишните мечти на ловците в региона.

Поздравителен адрес от побратименото ловно дружество в Стар Бешанов, Румъния, прочете кметът на село Болезем Иван Тачев и запален ловец с 20-годишен стаж. Преди 5 години беше подписан договор за сътрудничество и побратимяване с банатските българи в Стар Бешанов и те са винаги добре дошли в брезовското сдружение. Председателят на ЛРС-Чирпан Спас Ангелов поздрави с юбилея своите колеги и им подари картина в знак на приятелство, която от тези дни ще краси залите на сдружението.

На празничната церемония бяха наградени ловците с най-точен мерник, взели участие в турнира по ловна стрела на полигона край село Труд, организиран преди дни. На тях се откроиха Иван Вълков от Свежен, Златко Робев и Златко Радев от Тюркмен и Франц Цавдаров от Белозем. Те получиха съответно ловно оръжие за първото място, ловен костюм и раница за второто и третото място.

С почетен плакет на 120-годишното сдружение „Средногорец“ бяха наградени най-възрастните и най-дейните ловци, като 88-годишният Стамо Стамов от Златосел, Троьо Димов от Тюркмен, Вълко Апостолов от Белозем, Еньо Енев от дружинка Пъдарско и Иван Манев от Розовец.

На ловния събор с комитски костюм беше и най-младият ловец в сдружението Илиян Марков на 18 години от Розовец, който сподели, че е потомствен ловец в рода си. Вече на излетите се нарежда с гордост до баща си и 80-годишния си дядо Иван Манев Късев. И двамата си направиха снимка за спомен от юбилейния ловен събор.

След официалната част градусът на настроението се покачи с много наздравици и кръшни хора с оркестър „Първомай“ на кларнетиста Димитър Илиев. Празникът завърши с пожелания за успешен ловен сезон и Божията Майка да закриля всички ловци и техните семейства.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ