140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Започна процедура за акредитиране на лабораторията за трихинелоза в Кърджали

Валери КОВАЧЕВ

Управителният съвет на ЛРС-Кърджали заседава в навечерието на откриването на груповия лов на дива свиня. Председателят инж. Васил Дончев съобщи, че всички дружини имат пълна готовност, изпълнили са всички изисквания във връзка с Африканската чума по свинете. Той запозна колегите си със заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод предстоящия ловен сезон и регулирането на лова на дива свиня във връзка с усложнената епизоотична обстановка на територията на съседни държави и трети страни и констатираното огнище в село Тутраканци, Варненска област от опасната заразна болест Африканска чума по свинете. Предупреди, че ако се допусне разпространението й икономическите загуби ще бъдат значителни.

Ловците останаха доволни, че в област Кърджали ще може да се извършва лов на дива свиня без ограничения. 

Управителният съвет реши единодушно дружините да не ловуват в сряда, въпреки че това е разрешено. Нито една дружина не е посочила в графика си, че през октомври ще ловува в сряда. Решението ще бъде променено, ако се усложни епизоотичната обстановка.

В работата на заседанието участие взеха директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев и началникът на отдел „Здравеопазване на животните” д-р Тодор Митков.

Д-р Георги Грозев съобщи радостна новина за ловците – открита  е процедура за акредитиране на лабораторията за изследване за трихинелоза в Кърджали.  Но за това е необходимо време. Управителният съвет реши до откриването на лабораторията  в Кърджали  пробите за трихинелоза да се изследват в частна лаборатория в Пловдив. Пробите от отстреляните прасета ще се събират в сградата на ЛРС-Кърджали във вторник до обяд. Ще се съхраняват в специален хладилник, който сдружението ще закупи. Представител на лабораторията ще ги прибира за изследване в Пловдив.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ