ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Експерти твърдят: Морето е в добро здраве

Усеща се общо стабилизиране на живота в морето, което говори, че здравето му се подобрява. Това твърдят стари рибари и жители на Рибарското селище „Ченгене скеле“.

Забелязва се завръщане на някои риби, които са били някогашни обитатели, но от дълги години се възприемат за редки гости. По Южното Черноморие все по-често се хващали риби спари, появиха се големи колонии с морски кончета. Смаридите пък са типични егейски обитатели, но идват вече и в нашето море, вероятно намерили добри условия за живот. Барбунът също показва трайно присъствие. Има големи пасажи в наши води, а и като че ли рибките наедряха в сравнение с минали години.

Старите рибари се радват най-много на завръщането на морските кончета. И обясняват защо. Имало поверие, което гласи, че светулките живеят там, където въздухът е чист, а морските кончета там, където водата е чиста.

Ще има ли силен сезон и много риба тази есен по морето? На този въпрос догадки всякакви, преобладаващо оптимистични, но никой не може да даде точен отговор. Поне има достатъчно ем (дребни рибки, служещи за храна на по-големите) и това е основна предпоставка да се завъртят риби, които са в състояние да напълнят рибарските мрежи. А и любителите риболовци ще са доволни от присъствието им. Засега има някои положителни риболовни резултати, но е рано да се дават прибързани заключения.

e-Burgas.com

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ