140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Бяла, Русенско: Без кучета лов не става

 

Младен ДОБРЕВ

Ловни дружини от беленското сдружение се оказаха сред потърпевшите, с наложени ограничения заради африканската чума по свинете. Най-северните територии на сдружението опират до Дунав и обявените рестрикции, толкова шумно дискутирани в ловните среди, засегнаха 6 дружини, на които е забранено да ловуват без кучета.

Потърсихме ръководителя на сдружението Живко Брашнаров да изкаже мнение по казуса и да обяви резултатите от първите излети. Ето какво сподели той.

„Наложиха ни ограничения в лова на диви свине, които не се базират на никакви логични фактори. Хората са недоволни, участвахме в протеста на Дунав мост и сме готови да продължим с протестите. Тази прословута заповед на министър Порожанов действително разбуни духовете. То не беше протакане, то не беше чудо. Не виждам за какво е всичката тази дандания и продължаващите забрани, след като от отсрещната страна на Дунав на румънска територия няма огнища на болестта. За ловците от Плевенска област няма забрани, а за нас на североизток се налагат. Хората се чувстват ощетени. Какви са тези абсурди!

Ловците все пак спазиха разпоредбите и излязоха на свински лов без кучета. Ето резултатите: за първите два уикенда няма нито едно отстреляно прасе в дружините на селата Горно Абланово, Батин, Кривина. А това са най-силните ни дружини, с традиционно добри резултати в отстрела. Даже Горно Абланово са многократни шампиони на сдружението, с достатъчно опитни ловци в състава. .

В същото време, в останалите дружини, за които няма такива забрани, сезонът тръгна успешно. През първия разрешен уикенд са отстреляни общо 21 животни. Ловците от дружинката в Бяла I район даже удариха цели 7 свине още на първата гонка и своевременно прекратиха лова, за да може да ги обработят по новите разпоредби. С по две точни попадения още на старта се отчетоха в Борово, Брестовица, Шишково.

През втората седмица бяха отстреляни 13 диви свине. Беленци пак са челници с 5 слуки от двата ловни дни. Успешен лов имаха и в Баниска, Бистренци, Борово.

Казвам всичко това като потвърждение на всеобщото убеждение, че без кучета лов не става. Видно е, ловуват успешно дружините без наложени забрани, а тези от поречието на Дунав само хабят нерви и трупат негативи…

 

Още от обобщаващото мнение на г-н Брашнаров може да прочетете в бр. 42 на в. „Наслука“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ