140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Монтана проведе разселване на фазани с деца

Младен ДОБРЕВ

Покрай риболовното състезание за журналисти и представители на медиите, домакините от монтанското сдружение се показаха като отлични домакини, с перфектно организирани съпътстващи мероприятия. Една от големите атракции беше разселването на фазаните, заради което дори състезанието временно се прекрати – да може всички да се насладят на гледката как отраслите птици правят първи, макар и неуверени полети към свободата.

Ръководителят на сдружението Александър Георгиев докара птиците със специализиран транспорт. Кафезите бяха своевременно разтоварени и подготвени за отваряне. Десетина ентусиазирани дечица с разтреперани от вълнение ръце и лека уплаха в лицата докосваха пърхащите криле преди да пратят фазаните към трудния, но сладък път към свободата. За фотографите пък беше златен шанс да уловят тези зрелищни мигове.

Пратка от 50 фазана беше доставена от стопанството в Русе специално за случая, за да се съчетаят двете събития. Пък и да се даде възможност на журналистите да видят и другата страна на ловците – тази на грижовни стопани. Защото за някои те са консуматори, а така изграденото погрешно мнение носи и други негативи на ловната гилдия в обществото.

Стопанисваният от сдружението язовир „Долна вода“ е на територията на с. Студено буче. Така че, птиците са дар и за местните ловци, но и препоръка да се грижат за тях, като прочистват хищниците. Защото в района има и чакали, и лисици. Вероятно фазаните ще дадат и жертви, това е неизбежно в дивата среда. Но най-силните ще оцелеят и дано дадат поколение. Има прекрасни условия в региона – разнообразен релеф с всякаква растителност, която да служи за укритие, вода – цял язовир. Протича и малка река, която го пълни. А най-важното е, че има и грижовни стопани.

На това мило мероприятие по стечение на обстоятелствата присъства и цялото ръководство на Националната организация и оцени направеното от монтанското сдружение. Припомняме, че доставените птици са част от подаръка на фирма „Сокол-БЛРС“ – 115 фазана на 115-дневна възраст по случай 115-годишния юбилей на сдружението, който бе честван тази година.

Председателят на ЛРС-Монтана Борис Цветков сподели по повод на включването на децата в тази кампания, че те са нашето бъдеще и трябва да направим всичко възможно, за да ги приобщим към природата, да са запознати с дивеча и рибата и да са готови да поемат своите ангажименти с времето, когато пораснат. Впрочем, по пламъчетата в детските очи, които искряха, може да се каже, че монтанци са си постлали добре. Дано и в други сдружения се замислят за такъв подход към наследниците…

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ