ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Започна избиването на дивите свине в ловно стопанство „Зеленка“ заради АЧС

В землището на село Българево започна отстрелването на диви животни заради огнището на Африканска чума по свинете. Над 50 ловджии се включиха в хайката, като освен глигани ще бъдат отстрелвани и хищници, които могат да пренесат вируса.

Груповият лов започна рано сутринта с проверка и кратък инструктаж. Ловните действия са само на територията на стопанство „Зеленка“, където е установена заразата от Африканска чума.

Георги Янев, кмет на с. Българево: „Свинете, които са в стопанството днес, трябва да бъдат избити. Днес утре доколкото е възможно. Не се ангажирам каква бройка има вътре, но това са разпоредбите.

Според указанията през двата почивни дни трябва да се отстрелят по възможност всички животни.“

Пламен Борисов, председател на сдружение „Зеленка“: „Те непрекъснато се движат, миграция има. Може би към 50-60 се намират на територията все още. Доста голяма е площта, така че днес се надявам да я обземем.

Отстрелът на диви свине е труден и опасен, а в хайката се включиха и ловджийски кучета.“

Господин Господинов, ловджия: „Това е труден лов. Иска се специална подготовка, опит. То е животно, което е като танк. Умно и бързо. Трябва да се издебва, трябва да се направи добра организация.

От всички диви свине и хищници, които бъдат отстреляни, експерти от Агенцията за безопасност на храните ще вземат проби. Веднага след това животните ще бъдат загробени в яма на територията на стопанство „Зеленка“, предварително обработена с препарати.“

 

Източник: www.bnt.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ