140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Никулденска офанзива: ИАРА извърши 440 проверки

Във връзка с празника Никулден, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури засили проверките на територията на страната – във и до водни обекти, в търговска мрежа и по пътищата за нерегламентиран улов, превоз и търговия с риба и рибни продукти.

Над 440 са проверките само в последната седмица, при които инспекторите на ИАРА установиха 14 нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. С актове и констативни протоколи са иззети 1750 м. мрежи и 523 кг. риба, от която 340 кг. от видовете шаран и каракуда е дарена. Останалата риба е била пусната обратно във водоемите.

За 11-те месеца на годината до края на ноември самостоятелно и съвместно с представители на други държавни органи инспекторите на ИАРА са извършили общо близо 17 700 проверки на територията на страната – във вътрешните водоеми, в Черно море и река Дунав, в търговската мрежа и по пътищата на страната. Установени са 1070 нарушения, а броят на издадените наказателни постановления е 764. Иззетата риба е над 7 тона, от които по-голямата част е върната във водоемите, а 1300 кг. е дарена. Иззети са и над 80 000 метра незаконни риболовни мрежи.

През текущата година ИАРА извършва много по-интензивен контрол, както сочат данните за извършените проверки в сравнение с предходната 2017 г. Същевременно според анализите на ИАРА, се забелязва положителна тенденция на намаляване на установените нарушения, което те приемат като добър показател за превнативния ефект на интензивния контрол.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ