140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Световният рекорд за шаран надхвърли кота 50 кг

Гол шаран с тегло 51,2 кг е хванат в Унгария, на езерото Евро аква. Късмета да извади рекордната риба имал холандският риболовец Мишел Схунмакерс. Уловил е шарана на протеиново топче, като преди това няколко дни поред захранвал мястото и упорито замятал въдици „на трапезата“. След порядъчна фотосесия и щателно претегляне, шаранът е върнат във водата. Дължината му е 113 см, а с този огромен корем тялото изглежда кръгло като тава. Интересът към споменатото езеро неимоверно нараснал, след като се разчуло за присъствието на трофейната риба.

Медиите в страната веднага обявиха шарана за нов световен рекорд и първо постижение, надхвърлящо кота 50 кг. Тази култова граница отдавна е цел на любителите на рекорди в шаранджийските среди в Европа и ето, че вече е прескочена. Последното официално регистрирано световно постижение е с 49 кг гол шаран, уловен през 2017 година.

Уточняваме, че в Международната асоциация по спортен риболов се води отделна класация за люспести и голи шарани. Рекордни постижения през годините назад са регистрирани и в други европейски страни като Румъния, Франция, Италия.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ