ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Въвеждат строг контрол на подледния риболов в Русия

Кипи усилен труд в руското управление по Риболовен надзор по отношение на новия сезон на подления риболов в страната. Изготвен е списък на 96 водоема, които са обект на масирано рибарско присъствие през зимата. Те ще бъдат под постоянно наблюдение. Подготвени са мобилни патрулни екипи, оборудвани с всякаква техника, за контрол по спазване на мерките за безопасност при престоя на леда и недопускане на инциденти.

За мониторинг по отношение на ледената обстановка ще се ползват безпилотни летателни апарати, способни за 3-часов полет да обхождат територии отдалечени до 70 км. Ежедневна информация за състоянието на леда ще се подава на медиите. Непрекъснато ще се следят прогнозите на синоптиците за състоянието на времето и евентуално рязко затопляне. Целта е риболовците детайлно да са запознати с рисковите ситуации и да не се стига до фатални пропадания. А в случай на такива инциденти, да се реагира максимално бързо със спасителни екипи.

Припомня се, че има законова забрана за стъпване на лед, по-тънък от 7 см и нарушаващите тези разпоредби ще бъдат санкционирани. Не се разрешава престой на заледен водоем през тъмната част от денонощието. Стъпването на леда с автомобили също е забранено, но шофьори-грешници има навсякъде. Задължително е и оборудването с някои спасителни средства. Глобата при първо нарушение на правилата за безопасност е в размер от 1500 до 2000 рубли. По-натам следват и по-сурови санкции.

Инспекторите от руския Риболовен надзор са ангажирани с разяснителна дейност сред риболовците, с раздаване на брошури с указания по спазване на правилата за безопасност и избягване на рискови ситуации.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ