140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

На световното по подледен риболов: Шампионска титла за Литва

Литовците не оставиха съмнения в своето превъзходство и след като поведоха през първия манш, значително увеличиха дистанцията си пред преследвачите през втория ден на състезанието. Въпреки щурма на украинците, те не успяха да стопят пасива от първия ден и останаха трети, а второто място е за Беларус. Руският отбор, който се считаше за един от основните фаворити, завърши шести.Златен медал индивидуално спечели 52-годишният ветеран от Литва Гинтас Балчевичус, следван от финландеца Анти Силанпаа и още един литовец – Мариус Ясиаускас.
Българите заемаха 10-място след първия манш, но с много силен втори ден се изкачиха до 8-мата позиция и това може да се счита за успех на момчетата.
Шампионатът ще остане в историята като най-екстремният за всички времена. Провеждането му съвпадна с бедственото положение в региона заради снежната буря. Около „Широка поляна“ имаше паднали дървета по пътя, които спряха тока, преспи повече от метър и затруднено движение.
Въпреки това повече от 150 състезатели и треньори от 15 страни се добраха дотам от Батак, чиято община хвърли много сили и техника да разчисти пътищата, а след това влязоха на леда. Там ситуацията беше още по-тежка, тъй като отгоре имаше близо половин метър снежна киша и вода.
Мокри до кости и газещи до колене, рибарите ловиха костури и бабушки, за да определят новия световен шампион. Литовецът Балчевичус грабна титлата с 3.203 кг улов за двата състезателни дни. Победата му в подобна напреднала възраст беше определена като голяма сензация.
От българските състезатели най-добре се представи шампионът ни Славчо Лазаров, 19-ти в крайното класиране.
Световното първенство приключи с ритуал по награждаване на призьорите и с подобаваща почерпка в хотел „Парадайс“ в курорта „Цигов чарк“
Следващ домакин на световното първенство догодина ще е шампионът Литва, а всички участващи у нас отбори получиха покани за участие още от сега.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ