140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Очакват се промени в режима срещу АЧС

Фермери се надяват да отпадне третата извънредна кръвна проба за пасищните свине

Заради  липсата на открити болни или мъртви животни, носители на заразата през последните  три месеца в областите Добрич и Варна, стопаните в сектора са обнадеждени, че ветеринарните власти може да облекчат някои от най-тежките мерки срещу инфекцията.

Фермерите от засегнатите области, които отглеждат животни от ценната автохтонна порода „Източнобалканска свиня“, очакват две съществени промени. Първата е да се позволи отново животните да бъдат извеждани на паша на определени места в горите.  Второто очаквано изменение е да се премахне изискването за трета допълнителна кръвна проба от животните 7 дни преди влизането им в кланица, защото разходите за допълнителните проби са значителни – взимането на кръв на животно и изпращането на 1 проба по куриер излиза около 50 лв.

Стопаните не са съгласни с разпространеното мнение, че на източнобалканските свине се гледа като на изключително рискова порода за разпространението на Африканската чума.

„Източнобалканските свине са вече изключително малко на брой. Този риск за мене е преувеличен, оценката му е пресилена. Много по-голям е рискът от директния контакт между индустриални свиневъди, които ходят на лов например и след това влизат във фермите си. А стопаните, които отглеждат източнобалкански свине, нямат прасета в задния си двор“, коментира Радостина Донева.

Тя допълни, че периодът за наблюдение на огнищата на АЧС от ветеринарните власти на ЕС е три месеца. За областите Добрич и Варна този срок вече е изтекъл, а за област Силистра са изминали два месеца без нов случай на инфекцията. Фермерите очакват, че тези дни БАБХ ще обяви нова заповед за облекчения в режима на отглеждане на пасищните свине.

По материали от Фермер.БГ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ