ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нови случаи на Африканска чума при диви свине в ДЛС-Извора

Нови 7 положителни проби за африканска чума са установени при диви свине на територията на Държавното ловно стопанство  “Извора” край Девин. Информацията бе съобщена на заседанието днес на областната епизоотична комисия в Смолян. Това е второ огнище на заболяването за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица.

Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча “Крачова ливада” на ДЛС Извора. В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. “Извора” ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от “Извора”. Умъртвяването на животните в базата на ловното стопанство започва още днес, заявиха от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

На заседанието на епизоотичната комисия бе оповестено, че е издадена заповед от Районната дирекция по горите в Смолян, с която се забранява достъпът до определената инфектирана зона в “Извора”. Ограничението означава забрана за ловуване, дърводобив, навлизане на туристи, гъбари и външни лица, които нямат отношение към мерките за ограничаване на заразата.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ