ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Стръвница напада домашни животни в Дупнишко

Стръвница уби малко конче в дупнишкото село Бистрица. Двумесечното конче е намере­но оглозгано до кости, останала само главата. По информация на регионални медии, цитира­щи хора от селото, животното е убито от мечка. Доказателство­то – забелязани следи от лапи. Стопанинът намерил добичето на сутринта на около 700-800 метра от последните къщи на селото, намиращо се в поли­те на Рила планина. Стадото било оставено да пасе през нощта, както обичайно правят местните в жегата. И през деня могат да се видят коне без пас­тир, като стопаните им ги „спъ­ват” – връзват с въже предните им два крака, за да не могат конете да се отдалечават.

Това не е първият случай за региона, където ежегодно домашен добитък става жерт­ва на хищници. В съседното село Самораново наскоро отново мечка нападна и уби конче. Мечка бе убила домаш­ни животни и в рилското село Смочево, също и в района на хижа „Иван Вазов”. Животни от по 400 кила са поваляни с един удар от мечката, коментират в Бистрица. Стопанин споделил, че мечка пред очите му е убила конче.

След последния случай кметът на с. Бистрица Кирил Огненски е уведомил местната ловна дружинка. Ловци от реги­она коментират, че едва ли ще бъде издадено разрешително за отстрел на защитения вид. Дивите животни са изгладнели и затова слизат към селото, но ловците могат да ги прогонят, смятат бистричани.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ