НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

От какво се опияняват сърните?

Животните също като хората могат да се дрогират. Друг е въпросът, че едва ли го вършат съзнателно, а по-скоро в търсене на храна. За интересен случай споделя пред списание „Лов и риболов“ Димитър Насков, кметски наместник на пловдивското село Ситово, разположено високо в Чернатишкия дял на Родопите.

Преди време той научава за бракониери, които са убили сърна с пръти. Впоследствие получава обаждане по телефона: „Господин кмете, сърните в късна есен изриват по поляните луковиците на сините минзухари. Щом изядат 4-5 луковички, стават като дрогирани. Гледат те с овлажнени очи, правят опит да побегнат, но могат да направят само няколко крачки“.

Насков, който е и ловец,  бързо се убеждава, че това е самата истина. „Сърните с дни обикаляха поляните, където цъфтяха сини минзухари. Убедих се, че след като изядат повече от няколко луковички полягат и издават тревожни звуци. Губят всякакво чувство за самосъхранение. Споделих това с много възрастни ловци и се оказа, че някои от тях са знаели това от младини. Но е странно, че не е известно на повечето от колегите. Какво друго ни остава, освен да бъдем още по-бдителни по местата, където се срещат сините минзухари и да опазваме този красив дивеч“, споделя той.

Край Ситово дивите животни са повече от хората, но главоболия за кмета не липсват. В края на септември в землището на селото е открита нелегална хранилка, свързана с камера. На хранилката била поставена примка. Тепърва, уточнява кметът, ще се изяснява кой е нейният собственик и кой оператор му е предложил услугите си. В примката се хванали две овце, но едва ли те са били целта на престъпниците.

Още за дивия свят в този дял на Родопите четете в бр. 11 на сп. „Лов и риболов“, който е на пазара.

Напомняме, че е ход абонаментната кампания за сп. „Лов и риболов“ и в. „Наслука“ за 2020 г. Цените остават непроменени и са 50 лв. за вестника и 60 лв. за списанието за цяла година!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ