ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нутрията – хитрото предизвикателство за стрелеца

Разпространила се масово в дивата ни природа в началото на 90-те години, нутрията сега е с голяма численост благодарение на плодовитостта си – ражда от 2-3 до десетина малки. Най-новият ни ловен вид сред бозайниците живее в дупки, изкопани до 2-3 метра под земята, но винаги непосредствено близо до вода. Храни се с всякаква растителност и дребни дънни организми.

Ловъте ѝ е трудоемък, но изключително емоционален, тъй като нутрията е истинско предизвикателство и за стрелеца, и за неговото куче. Животното може да издържи 3-4 минути под вода като за това време е в състояние да преплува над 200 метра, оставяйки преследвачите си далеч назад. Когато е във водата, се вижда само главата ѝ, затова често се налага да се стреля няколко пъти по една, докато падне окончателно. Ранена, нутрията е особено опасна, понеже има много здрави предни зъби, с които се бие ожесточено, а кучетата са принудени да влязат в схватка, за което понасят поражения.

Много различен като тактически постановки, подход, преследване, възможности за стрелба – това е ловът на нутрии. А в него най-голямо е изпитанието за кучетата, които трябва да са издръжливи, здрави и със сигурен апорт.

Ловът на този вид е разрешен до края на февруари, индивидуалната отстрелна норма е 4 животни. Какво споделят ловците от с. Пет могили, Новозагорско, които активно ловуват на нутрия, можете да прочетете във февруарския брой на сп. „Лов и риболов”, който вече е на пазара.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ