ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Велико Търново и ЛРС-Трявна са изпълнили плана си за отстрел на дива свиня

На територията на Великотърновска и Габровска област през отминалия ловен сезон бяха повалени 62 % от предвидените екземпляри. Две ловно-рибарски сдружения са изпълнили плана си – във Велико Търново и Трявна. По-близо до предвиденото са ловните организации в Златарица, Дряново, Габрово, Горна Оряховица. Най-зле е ЛРС-Свищов – едва 9 %.

А какво е положението с другия дивеч? Отстрелът на благороден елен приближава 23 % от плана. Изпълнението се дължи на Държавно ловно стопанство „Росица” в местността Лъгът в Севлиевския Балкан и на отдадения Дивечовъден участък „Припека”.  Само 5 % от предвидените сърни са отстреляни през отминалия ловен сезон, 14 % от лопатарите, които са съсредоточени в ДЛС „Росица”, 13 % от муфлоните, които се срещат главно в Държавния дивечовъден участък „Буковец” в Еленския Балкан. За муфлоните ловните специалисти обясняват, че са правени опити за разселване, но умират от болести.
Не са малко получените за ловни трофеи медали – пет златни,  девет сребърни и осем бронзови за благороден елен, отстреляни главно в ДЛС „Росица”, два златни, шест сребърни и 12 бронзови за глигани, два златни и три сребърни за сръндак, един златен и един сребърен за лопатар, също от „Росица”. Отличията не са само от организирания ловен туризъм. Медали спечелиха членове на сдруженията – например, златни медали за рога на сръндак, отстрелян на територията на ЛРС-Велико Търново и за глиги на диво прасе от ЛРС-Горна Оряховица.
Горската дирекция отчита и отстрела на хищници – 45 % от предвидените чакали и 40 % от лисиците. На територията на двете области са паднали и осем вълка. Освен в ДЛС „Росица” и ДДУ „Буковец” да отстрелят такъв хищник имаха късмет и ловци от сдруженията – например, само за един ловен излет дружината в с. Плаково отчете четири вълка.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ