НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

С отстрел на 317 диви свине приключи сезонът за ЛРС “Руй” в Трън

Най-голяма е слуката на дружинката в село Филиповци – 38, в която се отличава групата от с. Неделково, и във с. Вукан – 34. На мерника на ловците  в с. Мрамор са попаднали 33 глигана, а “градските” ловци в Трън улучили 27. Дружинките в граничния край са ползвали и 23 сърни. На мушката им паднали и 839 гургулици и гривяци, 1 037 пъдпъдъка, пет вълка, 49 лисици и 25 чакала.

Това е един от най-силните сезони, отчитат от сдружението. Силно увеличената популация на дивата свиня се дължи на богатата хранителна база в Знеполе и най-вече големите площи с царевица и сериозното подхранване от ловците. Почти всички дружинки разполагат с автоматични хранилки и са добри стопани. Те демонстрираха и етика, като при последното удължаване на сезона мнозина отказаха да ловуват заради наличие на бременни майки.

В отстрела на диви свине ЛРС “Руй” е първенец в Пернишка област, похвалиха се от сдружението. В нито едно не е открита АЧС, само две са били заразени с трихинелоза.
Миналата година първенството държеше отново дружинката в село Филиповци, следвана от ЛРД-Вукан.
ЛРС “Руй” изплаща възнаграждения в размер на 100 лв. за отстрелян вълк и 50 лв. за чакал. Поощрява се и отстрелът на лисица с 10 лв., като средствата се осигуряват от дружинките.
Ловците са обезпокоени от намалялата популация на пъдпъдъка заради силното третиране на земеделските площи и безразборното палене на угари и стърнища. Отчитат обаче растеж в популацията на яребици. В ЛРС “Руй” има 17 дружинки с над 1 000 членове.

Ася Асенова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско сдружение “Руй” – гр. Трън
Пощ. код: 2460
Телефон: 20-35
Мобилен: 0884 206 221

Реклама

ЛОГО - СЛРБ