НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Кучета разкъсаха сърна в кв. “Бояна” в столицата (ВИДЕО)

разкъсана сърна

Изключително неприятен инцидент се е разиграл към 9 часа сутринта на 15 април в кв. “Бояна” в столицата. Две агресивни кучета са нападнали и умъртвили сърна, излязла от гората в покрайнините на ПП „Витоша“. Свидетел на инцидента става Ралица Николова, която живее в къща в непосредствена близост до гората. За да помогне на нападнатото животно жената започва да хвърля снежни топки, с което кучетата са разгонени, но сърната вече е наранена смъртоносно.

 

Ето и драматичния разказ на самата Ралица Николова.

„Когато видях сърната да лежи на улицата, помислих, че е мъртва. Очите ми се напълниха със сълзи, но видях, че все още се опитва да се движи. Отидох при нея заедно с майка ми, която излезе от вкъщи след мен. На всякъде имаше кръв, а козината на сърната падаше.  Трудно е да се опише с думи тази гледка. Седнах в калта точно до животното, не знаех как да й помогна. Обадих се на тел. 112 и подадох сигнал за случилото се.

За момент се успокоих и мислех, че сърната ще живее. Седях до нея и се чудех как точно да й помогна. Кръвта бликаше от шията й. Мама донесе кърпа, с която се опитвах да притискам раните на сърната и да й помогна да диша по леко. Седях там, мокра в калта и чувах как сърната се мъчи, въпреки усилията ми от устата й течеше кръв. Молех се екипът да дойде бързо и да я спасим.“

След няколко часа пристига екип на ОП „Екоравновесие“ само за да установи смъртта на дивото животно и да прибере трупа. Екипът на сайта slrb.bg се свърза с пресцентъра на ОП „Екоравновесие“, от където ни информираха следното: „Трупът на сърната е извозен, временно съхранен и предаден за обезвреждане в инсинератор на 27.04.2020 г. Предвид, че в конкретния случай е увреден дивеч, установяването чии са кучетата или дали са скитащи е от компетентността на Държавно горско стопанство /ДГС/ – София. В района ще бъдат извършени проверки за наличие на безстопанствени кучета, съгласно нашите правомощия и компетенции и всички некастрирани и агресивни кучета ще бъдат заловени.“

Охранителните камери в дома на Ралица Николова са заснели ужасната случка, която поставя поне два въпроса, които от дълго време търсят своите отговори в нашето общество – ако кучетата са домашни, защо са пуснати извън дворовете без надзор, ако кучетата са безстопанствени, кой трябва да вземе мерки?

В случая кучетата отнеха живота на сърна, но на същото място можеше да е дете.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ