НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нов национален рекорд от трофей на сръндак

рекорд сръндак

Уникален трофей от сръндак, добит в ДЛС-Тервел с предварителна оценка от над 232,12 точки по системата на CIC, подобри националния рекорд на България! Досегашният трофей е със 191 точки по CIC и е отстрелян през 2014 г. в с. Къпиново /Велико Търново/. Разликата между двата трофея е огромна и експертите на Североизточното държавно предприятие смятат, че в следващите десетилетия рекордът на ДЛС-Тервел няма да бъде подобрен.

Животното е отстреляно от български ловец на 3 май, малко след откриването на лова за този вид дивеч. Оценката на трофея е направена на 7 май, като според ловните експерти показаните параметри дават заявка за класиране в Топ 10 на световната трофейна листа при сръндака. Окончателната оценка ще бъде направена от международна комисия и тогава ще стане ясно кое място ще заеме българският трофей.

рекорд сръндак

Според ловните специалисти невероятният сръндак е доказателство за отличната работа на екипа на ДЛС-Тервел. В стопанството се полагат изключителни грижи за подобряване местообитанията на животните, охраната и не на последно място по важност е целенасочената селекция, която се води през последните години в стопанството.

Припомняме ви, че през 2016 г. в ДЛС-Тервел бе подобрен и националният рекорд за трофей от елен лопатар. Германският ловец Вернер Аустерман отстреля лопатар, който по-късно получи оценка от 208,22 точки по системата на CIC. Трофеят беше с тегло 4,750 кг и измести от първото място лопатар добит от Тодор Живков през 1984 година.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ