НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сърни се давят във воден канал към ВЕЦ „Лопушна“ (ВИДЕО)

удавени сърни

Тревожен сигнал получи редакцията на  интернет сайта SLRB.BG от ловната дружина в с. Меляне. Ловците са ни изпратили снимки и видео запис на удавени диви животни във воден канал към ВЕЦ „Лопушна“. Само през последните дни в него са се удавили 5 сърни. Разбрахме, че проблемът е от няколко години, дори през 2016 г. колеги от BTV са правили репортаж по случая.

удавени сърни

„Този канал e дълъг около 5 км и се простира между селата Еловица и Георги Дамяново. Има частично изградени заграждения, но дивите животни продължават да намират път към него – разказва председателят на дружината Любомир Колев. – Каналът е съществувал от много време, но преди около пет години е ремонтиран и сега бетонните му стени, които са високи около 1.50 м, са отвесни и когато влезе животно в него, не може да излезе обратно. Изграден е в обърната П-образна форма, което го превръща в истински капан за животните, които идват там за водопой. Истината е, че каналът прегражда пътя към близката река Дългоделска Огоста и дивите животни търсят вода именно от него. Изпращали сме сигнали до всички институции, търсихме подкрепата на медиите, имаме множество видео доказателства, но няма решение. Сигурно по около 15-20 животни се давят годишно. Дори ловните ни кучета падат в канала и се давят“ – завършва председателят.

Крадци обраха стрелбището на ЛРС – Елена

Ловецът Петър Захариев е спасил две сърни, попаднали в смъртоносния капан на канала.

„Преди две години бях на разходка и забелязах хора, които притеснено тичаха по протежение на канала. Веднага приближих и видях сръндак, които бедстваше във водата, пресрещнах го стотина метра по-надолу и го извадих. Другият случай бе по време на лов, когато колеги подадоха сигнал, че сърна е паднала в канала. Заедно с колегите успяхме да я спасим. Но представете си колко животни са загинали, защото никой не ги е видял.“

удавени сърни

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ