ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ще забрани ли Европа оловните муниции? (ВИДЕО)

оловните муниции

 

Европейската комисия, чрез Европейската агенция по химикали и комисията към регламента REACH, обсъжда пълна забрана за използването на олово в мунициите. В момента сме близо до това да се въведе рестрикция, която да не позволява употребата на такива патрони във влажните зони, което е кракча към пълната забрана на оловните муниции. Очаква се до 20 дни комисията към регламента REACH да излезе с решение относно това първоначално ограничение. Ако бъде прието, законодателствата в цяла Европа ще трябва да се променят спрямо това решение и практически ловът във влажните зони ще бъде  значително ограничен, защото повечето от патроните се прoизвеждат именно от олово. Екипът на SLRB.BG провери как ще се отрази на българските ловци подобна промяна, като се обърнахме за коментар към оръжейния консултант Любо Димитров.

оловните муниции

„Оловото, това е фундамента върху, който се изгражда по принцип оръжейната индустрия, култура… Балистиката е базирана върху оловото. Това е материал, който се използва над 200 години в оръжейните системи и продължава да се използва и до днес – казва експертът. – Много хора в България, които ловуват със старо и дори не толкова старо оръжие, но предвидено категорично за стрелба с оловни съчми, ще трябва да се разделят с него и да го запазят само като сантиментална стойност, като предмет. Най-евтиният заместител на оловните боеприпаси са стоманените, при другите безоловни патрони цената е значително по-висока. Тук става въпрос за патрони от порядъка на 1.6$-1.8$ за брой, което преведено за нашите цени ще бъде над 2 евро за патрон, което е много висока цена.

оловните муниции

ЕК решава бъдещето на гургулицата като ловен обект

Употребата на безоловни муниции ще доведе и до промяна при техниката на стрелба. При употребата на стоманени муниции на средна и далечна дистанция, предварението трябва да е по-голямо. Всичките съчми с висока твърдост са склонни към рикошети много повече от оловните. Независимо дали от вода ,твърда повърхност като лед, замръзнала почва или дървесина. Това в никакъв случай не бива да се пренебрегва като фактор. Безопасността е първото нещо, за което трябва да мислим по време на лов.”

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ