НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Показаха 20 златни трофея от благороден елен на изложението “Габрово 2020” (ВИДЕО)

Изложение "Габрово 2020"

20 златни медала, 15 сребърни и 6 бронзови  трофея от благороден елен показаха в трофейната изложба „Габрово 2020“. В организираното от Северноцентралното държавно предприятие за първи път беше изложен и почти сигурният нов национален рекорд на сръндак. По предварителни оценки трофеят е с над 230 точки, като се очаква да получи официална оценка през ноември, когато експерти от Международния съвет по лова и опазването на дивеча ще пристигнат в България, за да проведат курс за оценители.

С 241,62 точки е трофеят с най-висока оценка от всички изложени. Животното е 8 годишно, като е отстреляно в Държавно ловно стопансто „Воден-Ири Хисар. Качествата на трофея бяха оценени и от представителя на Лесотехническия университет  професор Нино Нинов: „Животното е било изключително! Много голямо. Изключително богата корона, има 13 шипа в короната. Това означава безапелационна оценка 10. Виждате цвета, виждате перлите, виждате заостреност на шипове.“  Нинов премина през всички трофеи, като обърна специално внимание на почти сигурния нов национален рекорд на сръндак: „Нещо, което е изключително. Ние нямаме над 200 точки трофей и аз дори си мислех, че няма да имаме.“

Благороден елен с 241,62 точки
Благороден елен с 241,62 точки

Нов национален рекорд от трофей на сръндак

Сред първенците на трофеите попадна и благороден елен, отстрелян на територия, стопанисвана от ловно-рибарско сдружение част от Съюза на ловците и риболовците в България. Председателят на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев, оцени този факт и добави: „Направи ми много добро впечатление, че един от трите или четирите най-добри елена, отстреляни през настоящия ловен сезон, е отстрелян на територията на предоставен ловностопански район стопанисван от ЛРС-Шумен, което показва, че не само в ловните стопанства може да се управлява добре популацията на този вид.“

Почти сигурният нов национален рекорд на сръндак
Почти сигурният нов национален рекорд на сръндак

Доказателство за доброто стопанисване на дивеча от ловно-рибарските сдружения е и оцененият със златен медал трофей на сръндак, който е отстрелян на територията на ЛРС – Габрово: „Точките, които са измерени са 161,7. Знам, че измести в класацията 3-тия, който беше със 160 точки и е третият най-добър, който е добит от 2000 година до сега.“ – разказа председателят на сдружението Венцислав Маринов.

Трофеят отстрелан от редови ловец в дружинка
Трофеят отстрелян от редови ловец в дружинка

На събитието присъства и изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Маринов, който поздрави присъстващите и им напомни за предстоящото Световно ловно изложение в Будапеща през 2021-вагодина. Подготовката на България, за което продължава.

Официалното откриване на събитието
Официалното откриване на събитието

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

blank
Scroll to Top