140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Какво се случи при инцидента в Петелово?Позиция на ЛРД-Николово

Позиция на ЛРД-Николово

Седмица след като публикувахме информация за пострадал човек по време на лов в землището на село Петелово, както и мнението на предсеталея на ЛРС – Кърджали Васил Дончев, получихме и позиция от председателя на ЛРД-Николово Андрей Проданов.  В нея Проданов описва как се е стигнало до инцидента и изразява становище, че не всички ловци от дружинката могат да бъдат определени като бракониери. В позицията са изтъкнати и ловно-стопанските мероприятия, които дружинката е извършила през последните две години. Публикуваме позицията на председателя на ЛРД-Николово без редакторска намеса:

Хасковският ловец е прострелян, след като дружината му е навлязла в чужд район

“Бихме искали да се възползваме от правото си на отговор по повод публикацията в сайта от 06.11.2020 г с коментар на председателя на ЛРС- Кърджали Васил Дончев.В публикацията ловната дружина в с. Николово / в състава на ЛРС- Хаасково/е назована като бракониерска. Нашето становище е, че не може всичките 74 ловци да бъдат наречени бракониери.

Ето какви са фактите за ловния излет, при който бе ранен ловец :

На въпросния излет бяхме две групи ловци в две ловни полета, общо 29 души. Ловното куче на ловеца Марем Марем преминава в другото поле и започва да лае от място. Марем помолва колегата си Наил Ахмед да провери на какво лае кучета. В това време ловецът Мишо Иванов Райчев също отива да прибере своите кучета, които са в другото поле. Чувайки шум в храстите, той решава, че има дивеч, и стреля. Злополучният изстрел е произведен с патрон 6/0, който се използва за чакали. За отбелязване е, че предишния ден в същото ловно поле, което граничи с Петелово, бяха отстреляни 6 чакала. Произшествието стана около 15,30 ч. Веднага се обадихме на тел. 112, в това време се събраха всички ловци от двете групи. Инцидентът стана на границата между областите Хасково и Кърджали, но в част на ловното поле на Петелово.

При последната промяна на ловните полета през 2013 г стана изменение на териториите, и сега в землището на село Николово се намира ловно поле на Петелово. Вероятно това обстоятелство е заблудило ловеца Мишо Райчев, който дълги години беше в чужбина, а в нашата дружина членува от 2019 г. Искам да подчертая, че ловните полета на нашата дружина бяха 8, а сега са намалени на 4. Двамата ловци са нарушили границата именно на ловното поле, което се намира в землището на Николово. Тук е мястото да припомним, че съгласно Закона за лова и опазване на дивеча границите на ловностопанските райони се определят по трайни теренни форми и съоръжения, съобразени със землищните граници. Пак там се казва, че в землището на едно населено място -село, не се обособява повече от един ловностопански район.

Нашето мнение е, че не е правилно във въпросния случай всички да бъдат поставяни под един знаменател и наричани бракониери от председателя на ЛРС в Кърджали Васил Дончев. Не е добре да се внася допълнително напрежение, никой няма интерес това да става. Дълги години отношенията ни с ловните дружини в Пчеларово и Бели пласт бяха много добри, колегиални. Преди време старото ръководство на нашата дружина изостри тези отношения. От миналата година обаче новото ръководство се стреми да нормализира отношенията си със съседните ловни дружини.

През последните две години извършихме много работа по организационното състояние на дружината в Николово, подобрихме ловно-стопанските мероприятия. За подхранване на дивеча изградихме 9 хранилки тип бойлер, хранилки за сърни, яребици и фазани- всичко 26 броя. Тези хранилки са за всички, тъй като животинският свят не признава граници. Направихме и волиери за фазани и и яребици, които разселваме след 14 дневна адаптация. Затова имаме и добри резултати по разселване на дивеча и добър отстрел , включително на дива свиня. През 2019 г сме отстреляли 28 глигана, през този сезон засега са 5 броя, а чакалите и лисиците- 15.

Така че,категорично можем да кажем: ние сме добри стопани на ловния си район, а не бракониери.

 

С уважение
Андрей Проданов,
председател на ловна дружина
Николово, община Хасково”

По случая тече разследване, което ще бъде проследено от екипа на SLRB.BG 

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ