НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Убийство на 14 диви кози в Национален парк “Пирин”?

Снимка Facebook:Тома Белев

Снимките най-вероятно са от пролетта

 

В момента е краят на брачния период при дивите кози и е почти невъзможно женските да са в толкова напреднала бременност. Те раждат малките си през пролетта, в периода май -юни, вероятно когато са направени и фотосите. Екипът на SLRB.BG успя да се свърже с Тома Белев, който потвърди, че снимките не са направени сега. Той сподели, че е получил фотосите от негов познат, който отказва да даде повече информация по случая. Екоактивистът не потвърди и локацията на умрелите животни. Пред екипа ни той сподели, че му е разказано, че случаят е от парков район “Каменица” в Пирин, но и че не е сигурен дали снимките наистина са направени там. Белев не е сезирал прокуратурата, не планира и да го прави, защото няма достатъчно доказателства по случая.

Снимка Facebook:Тома Белев

 

Дирекция Национален парк „Пирин” стартира проверка по случая

 

Екипът ни се свърза и с директора на Национален парк “Пирин” Росен Баненски. Той сподели, че при тях не е постъпвал сигнал за такова престъпление, но те са се самосезирали по публикацията на Белев и по случая вече тече проверка, като са сезирани и прокуратурите в Сандански и Разлог. Баненски също се е усъмнил, че снимките са от сега, първо заради напредналата бременност на животните и второ заради метеорологичните условия в посочения район в публикацията на Белев. Според директора, в района на парков участък “Каменица”, има над 1м сняг, което прави достигането му изключително трудно, а и опасно, защото рискът от активиране на лавини е много голям.

 Задържаха бракониери убили сърна в Пловдивско

Убийство на защитен вид – затвор до 5 години и глоба до 20 хил. лв.


Съгласно закона за биологичното разнообразие, дивата коза е “защитен вид”, като попада между видовете от приложение 3. Според чл. 278д на Наказателния кодекс на Република България, “който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.”

 В Шуменско бракониери отново  застреляха елен

Съюзът на ловците и риболовците с категорична позиция против бракониерството

Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” неведнъж е предлагал промени в Наказателния кодекс, чрез които да се утежнят наказанията за бракониерство, както и да се прецизират текстовете, които адвокатите на обвиняемите често използват, за да не се стига до ефективни наказания.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ