ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Искра – Ловът на див заек е традиция

искра лов

Когато става дума за лов на див заек, дружинката в с. Искра, която е част от ЛРС “Сокол 1” в град Силистра, се слави като най-добрата в Крайдунавска Добруджа, тъй като в последните четири години излетите носеха добър отстрел и този вид дивеч е много атрактивен за местните ловци. Преди две години 33 ловци участваха в излета и само за около три часа бяха отстреляни толкова бройки и голяма част от тях бяха млади животни, което показва, че популацията е добра.

Последният декемврийски излет през миналата година не беше толкова успешен, макар че имаше отстрел, а на разбора в ловната хижа председателят на ЛРС-Силистра Орлин Николов, който е и член на дружинката, сподели, че времето не е било подходящо, имало е голяма кал след дъждовете, обходено е само едно ловище от четирите, което се е отразило на успеха.

ЛРД–Въглевци – Първата слука за новата година – 40 кг вълчица

“Седем заека бе слуката ни, което е радостното обаче, че всичките животни бяха млади, родени през 2020 година, което ни навява на мисълта за добра популация в ловищата на дружинката в село Искра, където традицията се е утвърдила вече много години и това се дължи на грижите на местните ловци, доброто регулиране на хищниците, за да се опазва дребния дивеч”, казва Орлин Николов.

А председателят на дружинката Урал Махмуд също е категоричен: “Излетът не беше в подходящото време,  тежкият разкалян терен се оказа труден, но въпреки това имахме известен отстрел, изпуснахме доста животни, а наблюденията по време на таксацията показват добрата популация и естествено надеждата на нашите ловци за следващите години е голяма. Ние правим всичко, за да не се допуска и бракониерство, което да унищожава дивеча в районите ни”.

Ловната дружинка в село Искра се е утвърдила със своята добра популация при дивите зайци и фазаните. В четирите ловни полета има много добри местообитания за тези видове дивеч, тъй като се отглеждат различни селскостопански култури – есенници, овощни градини и трайни насаждения, където животните намират не само храната си, но и добри укрития. Ловците полагат много грижи за дивеч, за да се обогатяват районите, като в последните години се увеличи разселването на фазаните, което води до успешната слука по време на излетите.

Георги НИКОВ

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ