ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Въглевци – Първата слука за новата година – 40 кг вълчица

въглевци лов

Не им върви на ловците от дружината във великотърновското село Въглевци в свинския лов през този сезон. Те отстреляха само едно диво прасе, при това то се оказа заразено с АЧС. В началото на януари изневиделица дойде първата слука за 2021 година. Падна обаче не голям глиган, а хищник, при това вълчица, около 40 кг.
От няколко години сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново отчита засилено присъствието на вълци в този район на Балкана. Вероятно тази е и една от причините за тревожната тенденция сърните да намаляват, разсъждават ловците. Затова членовете на дружините, които са определени за лов на хищници и ги търсят в тукашните ловни полета, не пропускат да си вземат бележки за такъв отстрел с надеждата да повалят и вълк.
Според статистиката  през ловния сезон 2017-2018 година търновските ловци се отчетоха със седем вълка, през 2018-2019 – с шест, а миналата година – с пет. Тогава само за един ден в землището на с. Плаково четирима ловци бяха точни в стрелбата и повалиха три вълка и една вълчица.

въглевци лов

А дружината във Въглевци за последно се похвали с отстреляно такова хищно животно в началото на 2018 година. Тогава по време на групов лов за диви свине Пламен Ангелов отстреля вълчица. А отстреляната през първите ловни дни на 2021 г. в района на Въглевци се оказа първата за този ловен сезон не само за въглевските ловци, но и за цялото сдружение.

Сезонът за групов лов на дива свиня няма да бъде удължен
Този ден мъжете тръгнаха за диви свине без особена надежда да открият такъв дивеч. С тях имаше и гост – Красимир Митев от дружината в гр. Килифарево. Както и по време на предишните ловни излети, и сега ловците нямаха късмет с дивите прасета. Изневиделица обаче се появи вълк. Слуката се оказа на страната на госта. Той беше изненадан да види хищника, но не се бави, стреля и с три куршума повали хищника.

Естествено, всички участници в ловния излет бяха доволни, нищо че дори не видяха диви свине, за каквито тръгнаха сутринта. Закараха вълчицата с джипа в селото, за да й се порадват не само ловците, но и хората, които заради появата на вълци в землището се притесняват за домашните си животни.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ