НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС–Варна – Отчетоха 828 отстреляни чакала, 168 лисици

варна чакала

Ловците от ЛРС-Варна  завършиха миналия сезон с много добри резултати по отношение регулирането на хищниците. Активността на дружинките е много голяма, за да се намали броят на чакалите и лисиците, които нанасят щети върху приплодите на дивеча. При предвидени за отстрел 620 броя са отчетени 828 чакала, което е 132 на сто изпълнение на плана. Отстреляни са и 168 лисици, като планът е осъществен 63 на сто. За всеки отстрелян хищник по решение на общото събрание на сдружението се дават по 4 патрона.

Ловците от ЛРС-Кърджали отстреляха 5 вълка и 150 чакала

Най-добри са резултатите на ЛРД-Аврен, където се отчитат 150 чакала. Председателят на дружинката Ангел Ангелов, казва:

“Имаме много добра организация и по този начин значително намалихме хищниците в района, като вече започнаха да се забелязват фазани и диви зайци, а такава е целта на нашите хищничари. Това са предимно млади хора, но с много голяма активност в борбата с хищниците. В групата са включени 6 ловци, отговорник е Красен Йорданов, който взема бележките за отстрела на хищниците и лично той ги отчита при мен. Всичките имат направени стървилища, където чакат чакалите. Освен Красен Йорданов с много голяма заслуга са и ловците  Ивайло Илиев, Радостин Кателиев и още няколко сериозни момчета”.

варна чакала

В отчета се изтъква и много добрата дейност на дружинката в село Повеляново, която има 88 отстреляни чакала, както и тази от ЛРД – Синдел с 86 броя и 23 лисици. Дружинката в село Константиново има в актива си 50 чакала, а в ЛРД–Суворово – 41.

В ЛРД-Константиново, която години наред оглавява класирането в сдружението по отстрел на хищници, много активен е ловецът Йордан Георгиев.

“Съвсем наскоро в нашата дружинка дойде и един млад ловец – Милен Йорданов се казва, той се включи с много голямо желание в лова на хищници – сподели дългогодишният председател на дружинката Георги Дюлгеров. През януари тази година имаме още двайсетина отстреляни чакала. А за декември отчетохме 17 и три лисици. Наблюденията са, че се понамалиха хищниците след активната дейност на нашите ловци.”

А неговият колега Костадин Ликов, който оглавява дружинката в град Суворово, допълва: “Много са хищниците в ловищата ни, но ловците не спират с регулирането на популациите им. За миналата година се наредихме на първо място по броя на отстреляните чакали, като сме отчели над стотина бройки. На един ловен излет през януари за кратко време отстреляхме 6 чакала и две лисици. Много са и хищните птици, като сме отчели за миналия сезон – 200 свраки. В този лов активни са Асен Рангелов, Александър Турлаков и още няколко други ловци”.

Георги НИКОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ