НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сезонът за групов лов на дива свиня няма да бъде удължен

групов лов Дива свиня

На запитване на SLRB.BG относно евентуалното удължаване на сезона за групов лов на дива свиня от Изпълнителната агенция по горите потвърдиха, че сезонът няма да бъде удължен и че следващият уикенд ще бъде последената възможност за ловците да излязат на излет. Съгласно изискванията на чл. 54 от ЗЛОД груповият лов на дива свиня е разрешен до втората неделя на м. януари 2021 г., ако няма издадена последваща заповед от Министерството на земеделието, храните и горите. Към момента такава не е издавана, като няма и сериозни причини, които да налагат удължаване на срока за групов лов на дива свиня поради факта, че запасът на вида в страната е силно редуциран както от заболяването Африканска чума по свинете, така и от отстреляните животни по време на ловните излети.

През ноември – Установени са 31 случаи на Африканска чума при дивите свине

Отстрелът силно занижен в цялата страна

Според официалните данни на ИАГ от началото на 2020 година до 04 януари 2021 г. са отстреляни почти 16 000 бр. диви свине в страната. За същия период през 2019 г. са отстреляни 32 000 бр. диви свине, което е спад с около 50%. Резултатите показват, че запасът на дивата свиня значително е намалял, като има ловностопански райони в Северна България, където се срещат единични животни.

Африканската чума по свинете – лице в лице със смъртта

В началото на ловния сезон ви показахме и потресаващи кадри, изпратени ни от наш читател, на които се виждат пораженията от болестта върху животните. Кадрите са от Елховския район и Сакар. Ловецът потвърждава, че е  попаднал на поне 10 такива животни, от чиито очи „наднича смъртта”.

Даниел Павлов, който е експерт към Българската агенция по безопасност на храните коментира кадрите така: „На тези кадри се вижда дивата свиня в естествената ѝ среда, но с атипично поведение. Всички ловци знаят, че този вид има високо изразен инстинкт за самосъхрание – те са стадни животни, а вслучая виждаме разпръснати едно-две прасета, които очевидно не реагиратна приближаването на човека, загубено е и чувството им за координация. Поради факта, че стоят на едно място и вероятно имат висока температура, твърде възможно е да са болни от АЧС…”

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ