НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

750 чакала означава двойно по-голям отстрел в ЛРС-Бяла, Русенско

бяла русенско лов

С груповия лов на дива свиня ловците от ЛРС-Бяла, Русенско приключиха в минорно настроение и няма как да не е така. Сезонът се оказа много слаб и такива резултати бяха предизвестени с оглед на пораженията от АЧС в Северна България. Но все пак има с какво да се похвалят. Отстреляни са 750 чакала, което е двойно повече от заложените като план. При лисиците цифрите са по-скромни, но и те не са никак малко – 335. Притеснението обаче от високата популация на хищниците остава.

бяла русенско лов
Чакали се отстрелват и на снежен декор

И други интересни факти от изминалия ловен сезон сподели ръководителят на ЛРС-Бяла, Русенско Живко Брашнаров:

„Предвид очертаващия се слаб сезон при лова на дива свиня пуснахме доста излети за фазани. Отчетени са обаче сравнително малко птици – само 250. Изглежда ловците, особено от по-старото поколение, са отвикнали да ловуват фазани и успеваемостта не е висока. Младоците се справят по-добре. Пък и не всички дружини се възползваха от такава възможност. Право да си кажа, при създалата се ситуация очаквах по-голям интерес към този лов.

ЛРД-Арбанаси – За да ги има фазаните, трябва групов лов за чакалите

При тази необичайно мека зима нямаше и много диви патици при нас, въпреки, че Янтра тече през нашите територии и си е традиционно привлекателна дестинация за лов на водоплаващи. Отстрел от 330 зеленоглавки през сезона е далеч от най-добрите времена за нашите стандарти, но това е положението сега.

бяла русенско лов
Лов на диви патици по поречието на Янтра

Накратко ще обобщя и груповия лов на дива свиня. При план от 196 имаме реализирани едва 51 бройки. По-прилични резултати отчетоха ловците от селата Батишница, Белцов, Дреновец, сборната дружина Широково-Пепелина. Придунавските села, където винаги са били сред челниците, сега остават назад в класацията. Там се получи най-голямо обездивечаване.

Сега се готвим за пролетна таксация с надежда АЧС да е отминала и да почне да се завръща живота в нашите гори. Дивите свине си остават основна цел и дори един провален сезон не може да промени това положение…“

Младен ДОБРЕВ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ