НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

750 чакала означава двойно по-голям отстрел в ЛРС-Бяла, Русенско

бяла русенско лов

С груповия лов на дива свиня ловците от ЛРС-Бяла, Русенско приключиха в минорно настроение и няма как да не е така. Сезонът се оказа много слаб и такива резултати бяха предизвестени с оглед на пораженията от АЧС в Северна България. Но все пак има с какво да се похвалят. Отстреляни са 750 чакала, което е двойно повече от заложените като план. При лисиците цифрите са по-скромни, но и те не са никак малко – 335. Притеснението обаче от високата популация на хищниците остава.

бяла русенско лов
Чакали се отстрелват и на снежен декор

И други интересни факти от изминалия ловен сезон сподели ръководителят на ЛРС-Бяла, Русенско Живко Брашнаров:

„Предвид очертаващия се слаб сезон при лова на дива свиня пуснахме доста излети за фазани. Отчетени са обаче сравнително малко птици – само 250. Изглежда ловците, особено от по-старото поколение, са отвикнали да ловуват фазани и успеваемостта не е висока. Младоците се справят по-добре. Пък и не всички дружини се възползваха от такава възможност. Право да си кажа, при създалата се ситуация очаквах по-голям интерес към този лов.

ЛРД-Арбанаси – За да ги има фазаните, трябва групов лов за чакалите

При тази необичайно мека зима нямаше и много диви патици при нас, въпреки, че Янтра тече през нашите територии и си е традиционно привлекателна дестинация за лов на водоплаващи. Отстрел от 330 зеленоглавки през сезона е далеч от най-добрите времена за нашите стандарти, но това е положението сега.

бяла русенско лов
Лов на диви патици по поречието на Янтра

Накратко ще обобщя и груповия лов на дива свиня. При план от 196 имаме реализирани едва 51 бройки. По-прилични резултати отчетоха ловците от селата Батишница, Белцов, Дреновец, сборната дружина Широково-Пепелина. Придунавските села, където винаги са били сред челниците, сега остават назад в класацията. Там се получи най-голямо обездивечаване.

Сега се готвим за пролетна таксация с надежда АЧС да е отминала и да почне да се завръща живота в нашите гори. Дивите свине си остават основна цел и дори един провален сезон не може да промени това положение…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ