НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Трявна – Трофейни глигани осмислиха сезона

трявна лов

Няколко трофейни глигана, отстреляни в ловните полета на ЛРС-Трявна, осмислиха сезона и донесоха положителни емоции. Но като цяло ловците нямаха кой знае каква слука. Това си личи и от статистиката. При план от 108 диви свине са отстреляни 31. С изпълнение около 30% едва ли има поводи за задо­волство, но такава е общата картина в страната и при тях нещата не са били по-различ­ни.

Най-добра слука отчетоха ловците от с. Черновръх, къ­дето реализираха 15 попаде­ния. В Тревненската дружина също имаха някои успехи и финишираха с 12 отстрела.

трявна лов

Все пак в Градската дру­жина на Трявна имаха трофеи, за които още дълго ще си спомнят. Първата голяма слука е на младия Александър Генев. Той отстреля трофеен глиган в м. „Бангейци“, където е най- благодатното ловно поле за хората от тази дружина. Само двайсетина дни по-късно пад­на и втори трофеен глиган там с тегло над 200 кг и впечатля­ващи глиги. Този път Павел Балтиев се е отчел с точен из­стрел и така е влязъл достой­но в клуба на печелившите при трудния за всички сезон. Все пак на последните излети в началото на януари ловците от с. Черновръх са били най- често сред късметлиите да имат слука.

ЛРС–Варна – Отчетоха 828 отстреляни чакала, 168 лисици

Има и друг интересен еле­мент от ловния живот на местните хора. По време на излетите за дива свиня се случва да срещнат и мечки, а такива моменти са паметни и се помнят дълго. На един от декемврийските излети мечка е излязла на пусията на Ми­рослав Ненов. Първоначално приготвил пушката, но като видял кой се задава насреща, замръзнал на място. Все пак запазил самообладание и не помръднал, докато животно­то се отдалечи. Разбира се, споделил пред колегите за случилото се, а някои зевзеци веднага предложили тоалет­на хартия. Ловците твърдят, че си имат поне две мечки в техния район, а нищо чудно да са и повече.

На фона на постния ловен сезон утешително е, че няма установени нови случаи на заразени животни и хората изразяват увереност, че епи­демията от АЧС при тях от­минава. Всичките отстреляни животни са изследвани и са били с отрицателни проби. Но все пак са нащрек и не бързат да се радват. Достатъчно по­ражения нанесе болестта, а последствията от нея ще се заличават с години.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ