НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Тест на безоловни муниции в Дания. Какво показаха резултатите (Част 1)

безоловни муниции

Датската ловна федерация публикува на сайта си проучване на безоловни муниции, осъществено заради нарастващата вероятност в най-близко бъдеще оловните боеприпаси да бъдат поетапно забранени в страните членки на ЕС. Между различните алтернативи на оловните муниции има голяма разлика, но едно нещо е общо за повечето тествани патрони – те работят по начина, по който ги рекламират производителите.

Попълнете анкетата на НЛРС-СЛРБ за предложената пълна забрана на оловните муниции

Проучването е извършено в отдела за сигурност и балистика на датски артилерийски полк. По време на теста са направени измервания на скоростта и прецизността на всеки от 18-те типа патрони (17 от които безоловни) в калибър .308 Win. С тях са извършени изстрели в блокове с консистенция, подобна на же­латин (балистичен гел), на разстояния от 100, 200 и 300 метра. В полеви изпитания като база за сравнение са използвани олов­ните куршуми с мек връх Lapua Mega, които са сред най-продава­ните стандартни муниции в калибър .308 Win.

Попълнете анкетата на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) за предложената пълна забрана на оловните муниции

В първата част на нашата публикация ще ви представим резултатите от тестовете на патроните DK-BULLET160 GRlO,37 g, DK-BULLET170 GR ll,02 g и NORMA ECO-STRIKE150 GR 9,72g.

Ако желаете да прочетете цялата статия, свалете от сайта SLRB.BG брой 2 на сп. „Лов и риболов“ от 2020 г. ТУК

DK-BULLET 160 GR 10,37G И 170 GR 11,02 g

безоловни муниции

Първите два от трите произведени в Дания патрони имат сходно представяне. Те са с един и същи куршум, но с различно тегло.

Направен е от месин­гова сплав, която за разлика от традицион­ните проектили не се деформира. Куршумът не придобива форма­та на гъба, което е характерно за тра­диционните муниции съдържащи олово. След като премине първите 2-3 сантиметра от балистичния гел предната половина на кур­шума се разпада на 3 части, които след това доставят по-голямата част от своята енер­гия в рамките на първите 15 см. След това последната част от куршума преминава през животното и прави изходен отвор.

безоловни муниции

Опитът на ловците, които вече са изпроб­вали този патрон, потвърждава, че трите части от фрагментиращата се предна поло­вина на куршума остават в животните от сем. Еленови, за разлика от куршумите, които са снарядени в калибър .30-06 5рг., при които и трите части преминават от другата страна на жертвата. Куршумът на DK-BULLET нанася приблизително сходни поражения и на трите дистанции, при това в пълно съответствие с това, което производителят обещава. А имен­но – „100 % гарантирано представяне на проектила при скорост над 400 м/с”, за разлика от много деформиращи се куршуми, които рядко работят оптимално при скорост под 600 м/с.

NORMA ECO-STRIKE 150 GR 9,72 g

безоловни муниции

Шведският гигант Norma, както всички останали произ­водители на боеприпаси, също има алтернатива на оловото.

Norma нарича версията си Ecostrike. След постепенното прекратяване на производство­то на първата тяхна алтер­натива на оловото „Калахари”, компанията е избрала куршум, който се деформира, без да се фрагментира целостта му, като по този начин поддържа остатъчно тегло до 100%. Ecostrike е направен от мед и е никелиран отвън, за да се сведе до минимум замърсяването.

безоловни муниции

На върха на куршума си от Norma са поставили полимерен връх, който отчасти ще сведе до минимум въздушното съпротивление и отчасти ще помогне, когато куршумът трябва да се деформира. По Време на теста продуктът показ­ва резултати, които производителят посочва официално като технически характеристики на своя продукт, в това число и фактът, че кур­шумът не се отваря оптимално на дистанция от 300 метра. При теста на 100 м и до извест­на степен на 200 м куршумът се деформира пер­фектно, но на разстояние от 300 м лети почти безпрепятствено през дългия 50 см желатинов блок и го разрязва, като с остър връх.Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ