ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Тест на безоловни муниции в Дания. Какво показаха резултатите (Част 2)

безоловни муниции

Продължаваме с публикуването на проучване на безоловни муниции, осъществено от Датската ловна федерация заради нарастващата вероятност в най-близко бъдеще оловните боеприпаси да бъдат поетапно забранени в страните членки на ЕС.

Във втората част ще ви представим резултатите от тестовете на патроните SAKO POWERHEAD I1168 GR 10,89g, FEDERAL COPPER 150 GR 9,72g и LAPUA NATURALIS170 GR 11,02g

Ако желаете да прочетете цялата статия, свалете от сайта SLRB.BG брой 2 на сп. „Лов и риболов“ от 2020 г. ТУК

­SAKO POWERHEAD II168 GR 10,89 g

Powerhead II е безоловен патрон на финланд­ската компания Sako. Тя е избрала да не прави собствена разработка, а вместо това да из­ползва един от утвърдените безоловни куршуми в света – Barnes Tipped TSX (TTSX). Първата версия на „Powerhead” използва популярния куршум Triple Shock X (TSX), но с появата на TTSX финландците също преминават към този американски безоловен снаряд, който осигурява по-добро деформиране и минимизира въздушно- то съпротивление с полимерния си връх (също като Ecostrike).

безоловни муниции

Barnes представи своя патрон TTSX още през 2007 г- и със своите 13 години на пазара той е все още един от най-продаваните проду­кти безоловни муниции в света. Продуктът напълно отговаря на това, което производи­телят рекламира.

При скорост по-малка от 600 м/с този па­трон не се деформира максимално и затова при извършеният тест се стигна до извода, че на разстояние 300 м той доставя по-малко енергия в желатиновия блок от желаното. Поради тази причина от Барне са разработи­ли куршума Barnes LRX (Long Range X), проек­тиран за стрелба на далечни разстояния.

Попълнете анкетата на НЛРС-СЛРБ за предложената пълна забрана на оловните муниции

FEDERAL COPPER 150 GR 9,72 g

безоловни муниции

Компанията American Federal произвежда муниции за карабини от 1922 г., като продук­цията й е известна с високото си качество. Power Shok Copper е куршум от медна сплав с кух връх и се деформира по същия начин като традиционния оловен куршум. Продуктът е един от деформиращите се проектили в теста, осигуряващ най-доброто отдаване на енергия в 300-метровата стена от балисти­чен гел.

Попълнете анкетата на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) за предложената пълна забрана на оловните муниции

LAPUA NATURALIS 170 GR 11.02 g

Може да се каже, че Lapua Naturalis е добре тестван продукт, тъй като безоловният куршум е в продажба от 2002 г. Flo 1в-те години на пазара не означават, че финланд­ската компания е почивала на лаврите си. Предлаганите днес патрони са трето поко­ление на популярната разработка. Naturalis е конструиран с по-широк полимерен Връх, който Lapua определя като Върха 6 производ­ството си. Тази разработка осигурява кон­тролирано деформиране на проектила, което се осъществява благодарение на високотех­нологичния му дизайн.

безоловни муниции

Lapua е една от малкото компании, които на­истина предлагат на пазара продукт, който напълно отговаря на рекламите за него. Той е предназначен за лов на скандинавски видове дивеч, а не за лов на големи разстояния.

При представянето на своя продукт още от самото начало от Lapua показват изображе­ния на деформацията на куршума при различ­на скорост, така че не е изненадващо, че на разстояние от 300 м същият почти преми­нава през балистичния гел като куршум с ос­тър връх. Но това не е от особено значение, защото въпросната дистанция не е от тези, за които патронът е предназначен.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ