НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Инж. Кирил Колев, директор на Воден-Ири Хисар: Уволняваме задържания за бракониерство

Кирил Колев, директор на Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“

Единият от задържаните, при безпрецедентен случай на бракониерство за убивене на зубър с копие е служител на Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“. Какви санкции предвиждате?

– Да, Ибрахим Ибрахим е наш служител е, работи като секач в една от бригадите за дърводобив от 2018 година. Очевидно той е водил групата, защото познава района, знае смените на охраната Но в стопанството работят още 120 служители. И техните усилия и ежедневни грижи са насочени в услуга на дивеча и природата. Този човек компрометира и тяхната работа. Вече сме задействали процедурата, която по Кодекса на труда трябва да се извърви и ще я приложим. Като изтече срокът на задържането на Ибрахим той трябва да се яви на работа, защото не е нито в отпуск, нито в болничен и ще получи най-тежкото наказание, което  КТ предвижда – дисциплинарно уволнение. По Закона за лова ще му бъде съставен акт. Отделно от това, към досъдебното производство на прокуратурата ще присъединим и нашия граждански иск, като пострадало юридическо лице. Така цялата тежест на сега съществуващата нормативна база ще се стовари върху нарушителя.

Жестоко убийство на зубър в ДЛС-„Воден-Ири Хисар“, животното е пронизано с копие

Случаят е безпрецедентен и с това, че посегателството е на територията на стопанството, в оградена територия?

– Бракониерството е проблем в цяла България. Това, че територията е оградена не означава, че е непревземаема крепост. Мрежата може да се прескочи или да се среже. В конкретния случай бракониерите са си направили дупка, която са отрязали с клещи и така са  проникнали на територията на стопанството.

Ние от НЛРС – СЛРБ неведнъж сме алармирали за необходимостта от законодателни промени, когато става дума за бракониерство. Кои закони трябва да се актуализират, според Вас?

– Нашата позиция е идентична с тази на Съюза. В част от работните групи по промените в закона участвах и аз. С представителите на Съюза сме били единодушни и категорични, че трябва да има по-тежки наказания, както и да се дадат по-големи права на разследващите органи, за да може да се преследват адекватно посегателствата върху живата природа. И в Наказателния кодекс, и в Закона за лова и опазването на дивеча трябва да се заложат по-големи наказания.

Колко по-големи?

– Толкова, че да позволяват на разследващите да мобилизират максимално своите усилия. Сега, когато става въпрос за случай на бракониерство, разследващите се позовават на малкия размер на щетата и малките наказания, както и липсата на възможност да се използват определени средства при разследванията… В същото време бракониерите са изключително подготвени.

В този конкретен случай, когато варварски е убит един бизон, какъв е размерът на щетата?

– Варварски е убита една стара женска, която е извън репродуктивната си възраст и няма вече размножителен потенциал, защото е над 20 годишна. Чисто финансово щетата наистина не е голяма – от порядъка на 2-3 хиляди лева, но…

Но…?

– Това е грубо посегателство върху придодата и варварска намеса в екосистемата, защото знаете, че всяко стопанство и всички ние природозащитниците, държим на екосистемния подход.

Говорите за морал?

– Да. Всички ние – тези, които стопанисваме дивеча и ловците, и медиите трябва да насаждаме обществена нетърпимост към такива прояви и хора с такъв морал.

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ