ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците говорят: Кои са майсторите, отстреляли 20 чакала на един излет (ВИДЕО)

карнобат чакала

На  21 февруари ловците от 108-ма градска дружина в Карнобат преброиха 20 отстреляни чакала. На този групов лов за хищници гостува и нашият колега от сп. „Лов и риболов” Борислав Белдев, който редом с изявени майстори в лова на чакали и лисици, поканени специално за излета, се представи достойно и отсреля първия си чакал.

Репортажът на Борислав Белдев можете да прочетете в брой 3/2021 на сп. „Лов и риболов”, който можете да закупите ТУК

карнобат чакала

Ето какво сподели Божидар Николов – ловец от ЛРД- Суходол към сдружението в гр. Средец, който само от началото на последния ловен сезон има отстреляни 29 чакала и уменията му са търсени активно както из целия Бургаски регион, така и въобще в страната.

карнобат чакала

 „Ловът на чакали е труден, провежда се в гъсти храсталаци, където видимостта е малка. В повечето случаи хищникът рядко излиза на чисто, ловецът разполага със секунда за изстрел.

При груповия лов на хищници използваме ловни кучета, който много помагат за изкарването на животните от храсталаците, затова когато групата ни от доказани хищничари се събере по покана на някоя дружина, имаме добър отстрел.”

За целия излет Божидар отстрелва три чакала, а дру­ги, отличили се с повече слука, са Коста Стоянов с пет чакала, Кирил Казанкалиев с четири, Михаил Свински с два.

Дружината, в чиито ловища се състоя ловни излет, от началото на сезона е отстреляла 235 чакала. За предходния сезон в ця­лото сдружение „Сокол 2″-Карнобат са отстреляни 1789. Внушително число, което ги поставя на първо място в страната за отстрел на този вид дивеч. Ловците от региона споделят, че в последните няколко години в техните ловностопански райони провеждат излети основно на чакали или други хищници. Географските дадености на ловищата им са особено благоприятни за чакала и очевидно с времето популацията на хищ­ника в тях е достигнала до тези наистина тревожни размери.

карнобат чакала

Причините за високия отстрел със сигурност се дължат и на факта, че в 108-ма дружина към ЛРС- Карнобат царят стегнат ред и организация, кои­то позволяват успешни ловни излети, изпълнени с достатъчно емоции. Когато стане дума за регули­ране на хищниците, местните ловци се отнасят отговорно към тази своя задача. Те знаят, че чакалът е корав и хитър, изобре­тателен и безпощаден хищник и не бива да бъде подминаван дори по време на друг вид лов, ако искат да удържат наличието на останалия дивеч в своите ловища. Правят това спортсменски и влагат в лова на хищници нужното уважение и достойнство – толкова, колкото борбата с тях да бъде честна и „по правилата”.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ