140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Ново село – Шест отстреляни чакала на един ловен излет

ново село лов

Както за всички други ловци и за тези от ловно-рибарската дружина във великотърновското Ново село една от главните задачи е да ограничават популацията на хищниците – чакали, лисици, скитащи кучета. В селското землище чакалите са най-много, както обяснява председателят на дружината Йосиф Чолаков. Това пък означава, че за тези хищници тук има достатъчно храна – не само сърни, зайци, различни птици, но и домашни животни – главно овце и кози.

ЛРС-Вълчи дол – Съревнование между дружините в отстрела на хищници
Новоселските ловци не пропускат да стрелят по хищниците по време на сезона за лов на пернат дивеч и диви свине. Колкото до хората, определените за индивидуален лов от дружината за такъв отстрел, те не забравят какво трябва да правят през цялата година. А когато ловният сезон приключи, усилията по традиция се насочват към хищните животни. Логично е мъжете най-много да се радват на отстреляните чакали, които нанасят най-големи щети на дивеча в селското землище. През изминалия ловен сезон са отстреляни повече от 30 такива хищника. Повалените лисици и скитащи кучета обаче са по-малко, след като и тяхната популация не е така голяма. Ако стане дума за вълци,  Йосиф Чолаков обяснява, че те са само преминаващи през тукашните ловни полета и много рядко ловците виждат такъв хищник.
Сред мераклиите да излизат на лов за чакали и то с успех са синът на председателя Мерт Чолаков, Димитър Ляпчев, Николай Николов, Бойчо Мошев. А един от най-успешните ловни излети е онзи, по времето на който в м. „Лисичи дупки” са отстреляни шест чакала. Тогава мъжете излизат на лов за разселен дивеч, ала се получава така, че успяват да отстрелят най-големия брой такива хищници за един ден през този ловен сезон.
Няма как – ловната дружина ще продължи отстрела на хищници. Само така може да се разчита на ограничаване на тяхната популация в землището на Ново село, за да е по-спокоен не само дивечът, но и стопаните да не се притесняват за своя добитък.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ