НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД–Ново село – Шест отстреляни чакала на един ловен излет

ново село лов

Както за всички други ловци и за тези от ловно-рибарската дружина във великотърновското Ново село една от главните задачи е да ограничават популацията на хищниците – чакали, лисици, скитащи кучета. В селското землище чакалите са най-много, както обяснява председателят на дружината Йосиф Чолаков. Това пък означава, че за тези хищници тук има достатъчно храна – не само сърни, зайци, различни птици, но и домашни животни – главно овце и кози.

ЛРС-Вълчи дол – Съревнование между дружините в отстрела на хищници
Новоселските ловци не пропускат да стрелят по хищниците по време на сезона за лов на пернат дивеч и диви свине. Колкото до хората, определените за индивидуален лов от дружината за такъв отстрел, те не забравят какво трябва да правят през цялата година. А когато ловният сезон приключи, усилията по традиция се насочват към хищните животни. Логично е мъжете най-много да се радват на отстреляните чакали, които нанасят най-големи щети на дивеча в селското землище. През изминалия ловен сезон са отстреляни повече от 30 такива хищника. Повалените лисици и скитащи кучета обаче са по-малко, след като и тяхната популация не е така голяма. Ако стане дума за вълци,  Йосиф Чолаков обяснява, че те са само преминаващи през тукашните ловни полета и много рядко ловците виждат такъв хищник.
Сред мераклиите да излизат на лов за чакали и то с успех са синът на председателя Мерт Чолаков, Димитър Ляпчев, Николай Николов, Бойчо Мошев. А един от най-успешните ловни излети е онзи, по времето на който в м. „Лисичи дупки” са отстреляни шест чакала. Тогава мъжете излизат на лов за разселен дивеч, ала се получава така, че успяват да отстрелят най-големия брой такива хищници за един ден през този ловен сезон.
Няма как – ловната дружина ще продължи отстрела на хищници. Само така може да се разчита на ограничаване на тяхната популация в землището на Ново село, за да е по-спокоен не само дивечът, но и стопаните да не се притесняват за своя добитък.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ