НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Видин – Ловът на чакали е целогодишен и не търпи компромиси

видин чакали

Времето за активен лов от­мина. Ловците от видинското сдружение отчетоха 60% изпълнение на плана при ди­вите свине. Сега вниманието е насочено преди всичко към хищниците, понеже борбата с тях е целогодишна и не търпи компромиси.

За отминалия сезон сдру­жението отбеляза добър от­стрел на хищници, включител­но и 2 отстреляни вълка – в гр. Грамада и в с. Медешевци. Още 350 чакала и 80 лисици са реализирани като отстрел. Бисер Данков от с. Бойница се е специализирал в лова на чакали и вече има към 150 отстреляни индивида. „Във всяка дружина има изявени майстори хищничари, за които ловът на чакали лов е едно призвание.“ Това сподели дългогодишни­ят ръководител на сдружение­то Илия Георгиев.

ЛРД–Ново село – Шест отстреляни чакала на един ловен излет

Председат ЛРД-Слана бара Тодор Маркин също е сред ангажираните с отстрела на хищници, особено на чакали. Ето как той допълва картина­та в неговата ловна дружинка: „Нашите ловни полета са из­цяло равнинни и наблягаме на по-различен лов. Фазани си имаме, защото редовно разселваме. Тази зима сре­щахме и зайци, поне 5-6 се навъртат наоколо и това ни радва. Ято яребици също се вижда. При всеки паднал сняг зареждахме с фураж хранил­ките за дребен дивеч. Съще­временно регулираме и броя на хищниците. Най-много са чакалите при нас и именно с тях си имаме проблеми. Аз съм си изградил чакало в кло­ните на един орех в околно­стите на селото. Поддържам и стървилище, край което чака­ли се навъртат често. Но не съм само аз. Имаме и други майстори хищничари. Ще спомена Ивайло Матеев, който за един групов излет имаше късмета да отстреля и чакал, и лисица. Бисер Влади­миров също е много отдаден на хищничарския лов. Правим всичко възможно да съхраним популацията на дребния ди­веч и аз съм напълно убеден, че само със системен контрол на популацията на чакалите и лисиците може да се случи това.“

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ