ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отстрел на 140 нутрии и 200 фазана отчитат в ЛРС-Нова Загора

нова загора нутрии

По отношение груповия лов на дива свиня новозагорци няма кой знае с какво да се похвалят. Резултатите им са в тон с общата картина в страната през изминалия сезон. Върлуващата епидемия от АЧС не ги е подминала, имали са такива случаи. Отстреляли са 62 диви свине, като планът е изпълнен малко над 60%. Средногорските дружини са отчели слаб сезон, даже има села с нулев отстрел. По-стабилни резултати се реализирали в южните села Полско Пъдарево, Еленово, Полски Градец, Омарчево.

нова загора нутрии
Силен лов на дива свиня в ЛРД-Еленово

Това сподели дългогодишният ръководител на новозагорското сдружение Илчо Табанов. И предостави още интересна информация по отношение на лова при тях. Защото се оказва, че местните ловци са намерили алтернативи при създалата се извънредна ситуация. Насочили са се към отстрел на фазани, диви зайци, нутрии и фактите говорят красноречиво.

 С актив от 200 фазана са приключили, което все пак е приличен резултат, предвид факта, че този дивеч не е бил приоритетен в минали години. За двата организирани излета за див заек (по един през ноември и декември) са отстреляни общо 260 бройки, с каквото постижение малко сдружения могат да се похвалят.

ЛРС-Карнобат – Отстреляни са 1923 чакала и 281 лисици

Множество нутрии и тази зима са били на прицел. Ловуват на тях по реките Тунджа и Блатница и по множество канали, захранващи ТЕЦ-овете в района. Отчетени са 140 нутрии, като в някои дружини са се обособили силни групи, изучили тънкостите на този нетрадиционен за страната ни лов.  Едрите гризачи имат стабилна популация, размножават се целогодишно и въпреки отстрела и агресията на хищниците, се адаптираха съм местната фауна. Проблем за тях, особено за младите нутрии, са студените зими, когато водата в каналите замръзне и стават лесна плячка за чакалите.

нова загора нутрии
С добро куче ловът е удоволствие

По водоеми и канали ловуват успоредно и на дива патица. Тази зима са реализирали 900 бройки, докато гъските драстично са намалели, а и тези, които са дошли, е било с влизане на забраната за тях.

нова загора нутрии
Чакали на конвейер реализират ловците от ЛРД-Сокол

 Стигнахме и до хищниците. Борбата с тях се води целенасочено и винаги е задача от първостепенна важност. Вдигнали са критериите – имат 720 отстреляни чакала за миналата година, срещу 540 за предходната. При лисиците запазват трайно актив от около 150 годишно. Като отличници и безспорни първенци в борбата с хищниците са ловците от с. Еленово с над 100 отстреляни чакала. Добри резултати са отчели и в селата Питово, Сокол, Коньово, Новоселец. Свраките също са обект на повсеместно ловуване на територията на сдружението. Новозагорци контролират хищниците, но в съседни сдружения не са чак толкова ангажирани, а дивечът граници няма. Чакалите прииждат към тях и ще трябва да продължат тази трудна битка.

И за друг съществен проблем сподели г-н Табанов. Автомагистрала „Тракия“ разделя техните територии на две почти равни части. Загражденията пречат за естествените миграции на дивеча, а специални проходи не са изградени. На практика при тях движение от север на юг или обратно почти няма. Много малко са възможностите за това, а и животните вероятно се плашат от шума на денонощно движещите се автомобили и като достигнат загражденията, връщат се назад. Поне такива са наблюденията на ловците.

Новозагорското сдружение разполага със 72 ха обща площ. В състава има 23 дружини с 958 ловци, от които 120 са ловци и риболовци. Имат и 200 риболовци.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ