140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Тест на безоловни муниции в Дания. Какво показаха резултатите (Част 5)

безоловни муниции

Продължаваме с публикуването на проучване на безоловни муниции, осъществено от Датската ловна федерация заради нарастващата вероятност в най-близко бъдеще оловните боеприпаси да бъдат поетапно забранени в страните членки на ЕС.

В четвъртата част ще ви представим резултатите от тестовете на патроните BARNES VOR-TX EUR0168 GR 10,89 g, SELLIER & BELLOT TXRG165 GR 10,69 g, SONIC HUNTER 150 GR 9,72 g, SONIC HUNTER 150 GR 9,72 g, SONIC HUNTER 170 GR 11,02 g, DRT TERMINAL SHOCK 175 GR 11,34 g.

Ако желаете да прочетете цялата статия, свалете от сайта SLRB.BG брой 2 на сп. „Лов и риболов“ от 2020 г. ТУК

BARNES VOR-TX EURO 168 GR 10,89 g

безоловни муниции

Американската фирма Barnes Bullets про­извежда безоловни мунции от 1979 г. И не без основание всички големи компании се обръщат към нея, когато се нуждаят от алтернативи на оловото. Още през 1979 г. тя произвежда първия си куршум без олово Barnes X., който оттогава се е превърнал в основа за много сходни продукти. След X идва XLC (X Lubricating Coating) покрит с лубрикантно покритие, което намалява триенето. През 2001 г. на пазара излиза TSX, през 2007 г. идва ред на Tipped TSX (TTSX) с полимерен връх, а след редица други артикули през 2016 г. най-накрая се появява VOR-TX Euro.

Попълнете анкетата на НЛРС-СЛРБ за предложената пълна забрана на оловните муниции

Както подсказва името, VOR-TX Euro е предназ­начен за европейския пазар и както много други фрагментиращи се безоловни муниции работи добре при скорост от над 600 м/с. Ако искате да ловувате на по-големи разстояния, налична е версия, наречена VOR-TX LR (Long Range), която има поразяващ ефект и на разстояния до 700 метра и дори над тях. Тогава обаче ключовият фактор се явява стрелецът, а не мунициите!

SELLIER & BELLOT TXRG 165 GR 10.69 g

безоловни муниции

Като един от най-старите световни произво­дители на боеприпаси, чешката компания Sellier& Bellot, създадена — през 1825 г., естествено, също е на пазара с безоловна алтернатива. TXRG на Sellier & Bellot, или както го наричат още Exergy Blue (поради светлоси- ния балистичен връх), е деформиращ се куршум, състоящ се от медна сплав, но съдържаща и 10% цинк.

TXRG обикновено носи всичко, което Sellier & Bellot обещават. В миналото компанията бе асоциирана от много хора с променливо качест­во на продукцията й, но след 2009 г., когато тя бе придобита от бразилската СВС (позната и като Magtech), качеството наистина тръгна нагоре. Това повишаване е очевидно при Exergy Blue (TXRG).

SONIC HUNTER 150 GR 9,72G И SONIC HUNTER 170 GR 11.02 g

безоловни муниции

Sonic Ballistic-Hunter е последната от произве­дените в Дания безоловни алтернативи за кара­бини. Изобретателят е познатият на мнозина Йорген Нилсен – човекът, създал, наред с други неща, шумозаглушителите Sonic.

Предната част на куршума се състои от три разтварящи се крила, които се отчупват, когато проектилът проникне в дивеча. Подобно на много от другите куршуми Sonic Ballistics- Hunter има специално проектиран връх, който му помага на куршума да се отвори, след което трите разтварящи се крила се освобождаватот задния край и продължават пътя си под ъгъл 20-40 градуса спрямо посоката на из­стрела.

Попълнете анкетата на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) за предложената пълна забрана на оловните муниции

За разлика от всички останали производители,  които са разработили върховете на куршуми­те си от различни полимери и сплави, Sonic е избрал да направи върха на своя куршум от същия материал, от който е направена и останалата част от проектила – месинг. След като крилата се отчупят, останалата част от куршума продължава през дивеча и осигурява поразяващия краен ефект, който повечето ловци търсят. При нашия тест Sonic Ballistic-Hunter изпълни обещаното на всички разстояния.

DRT TERMINAL SHOCK 175 GR 11.34 g

безоловни муниции

Последният тестван безоловен патрон е разработка на американската компания Dynamic Research Technology (DRT). Това, кое­то отличава нейният продукт Terminal Shock, е сърцевината му от волфрамов композит, облечена в медна обвивка.

Патронът, който всъщност е от така наре­чения фрагментиращ вид, се върти с около 160 000 оборота в минута, което кара съставната сърцевина да се превърне в прах въ­тре в животното. Това наистина означава, че при лов на повечето видове дивеч можете да простреляте животното, без куршумът да излезе от тялото, но въпреки това изстре­лът да е смъртоносен. Ефектът се дължи на факта, че цялата енер­гия на заряда се освобож­дава вътре в животното.

Едно от големите предимства на този тип куршум е, че той свежда до минимум вероятността да се порази второ животно, стоящо зад първото. Това често се случва при стрелбата с други боеприпаси и в много от случаите второто животно се оттегля тежко ранено, като по този начин се похабява, ако не се отправи повторен изстрел.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ