140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

100% изпълнение на плана за отстрел на дива свиня в ЛРС-…

кюстендил отстрел

Ловците от ЛРС-Кюстендил изпълниха на 100 % плана за отстрел на дива свиня за отминалия сезон. „Доволни сме от завършилия ловен сезон. Отстреляни са 968 диви свине, планът беше изпълнен на 100 % –  каза Венко Калинчев, специалист по лова към сдружението. – Можем да се похвалим с добър отстрел. Най-големи успехи имаше дружината в  село Бобешино, те са на първо място. Следват ги дружинките в Раково и Долно Кобилино. В Граматиково също имат добър отстрел. По-слабо беше в Горна Гращица. Отстреляна е само една дива свиня, но там популацията е такава – малко са животните от този вид дивеч. В ЛРД-Жилинци бяха отстреляни две диви свине. Там има дивеч, но причината за по-слабата слука са по-скоро пропуски на ловците.”

947 чакала са успели да отстрелят дружините от ЛРС-Силистра

От ръководството на кюстендилското сдружение подчертаха, че в района няма Африканска чума по свинете (АЧС). Открита е обаче трихинелоза.

„Досега АЧС не се е появявала в нашия район, опазил ни Господ до тук. По време на сезона обаче, беше открита трихинелоза. Имахме 4 трихинелозни свине, доказано беше с изследвания. Положението всъщност не е толкова страшно – коментира Калинчев. – В сравнение с други райони сме много по-добре в това отношение. Имахме издадени разрешителни за индивидуален отстрел на дива свиня в района на с. Полетинци, отстреляни бяха 3 животни, но нито едно не показа заболяване от чума или трихинелоза.”

Стана ясно още, че по време на сезона са отстреляни и доста хищници.

„Отстреляни бяха близо 20 чакала и около 15 вълка. Най-добър в лова на сивите хищници е един от ловците от дружинката в с. Таваличево. Води се активна борба с хищниците и в момента издаваме разрешителни. Искам да посъветвам ловците да идват в сдружението за разрешителни за индивидуален отстрел на хищници в понеделник. Този ден е за предпочитане, защото през останалото време е по-вероятно да сме по работа извън офиса” – допълни ловният специалист.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ