НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците в Дяково откриха сезона с водосвет и курбан

Дяково водосвет

Ловците в село Дяково, което е част от ЛРС-Дупница, спазиха традицията и в събота  дадоха старт на сезона с водосвет и курбан.

„Традиционно открихме лова на прелетен дивеч с курбан и водосвет. Водосвета отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Курбанът беше постен – чорба от боб, тъй като откриването бе на 14 август, в рамките на богородичните пости. Иначе имаше и 3 печени агнета, приготви ги Валентин Николов.

 В ловната хижа се събрахме около 60 души. Сред тях бяха и няколко от по-възрастните в дружинката – Георги Бачев, Димитър Джокин, Спас Узунов и Валентин Петров, които са над 65 години. След това около 25 човека излязоха на лов. Всички имахме отстреляни по 12-15 пъдпъдъка. Отстрелян бе и по някой и друг гривяк”, съобщи председателят на дружинката Божидар Данаилов. Той посочи и част от ловците с по-добра слука – Марио Бачев, Димитър Искренов, Ангел Ангелов, Светозар Узунов, Димитър Джокин. 

Дяково водосвет
Божидар Данаилов с неговия 5-годишен син Георги и отстреляните в събота пъдпъдъци

Заради големите жеги и сушата това лято пернатите, обект на лов, са по-малко спрямо миналата година, казват ловците.

„В района на язовир „Дяково” се намират пъдпъдъци, но по-слабо отколкото миналата година. Заради жегата кучетата не работят така, както трябва. Освен това и част от пъдпъдъците са се изтеглили вече”, коментира Божидар Данаилов. 

В ловната дружина в Дяково членуват 93 души. За последните два сезона групата е на челно място в сдружението по отстрел на диви свине.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ