НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловците в Дяково откриха сезона с водосвет и курбан

Дяково водосвет

Ловците в село Дяково, което е част от ЛРС-Дупница, спазиха традицията и в събота  дадоха старт на сезона с водосвет и курбан.

„Традиционно открихме лова на прелетен дивеч с курбан и водосвет. Водосвета отслужи архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Курбанът беше постен – чорба от боб, тъй като откриването бе на 14 август, в рамките на богородичните пости. Иначе имаше и 3 печени агнета, приготви ги Валентин Николов.

 В ловната хижа се събрахме около 60 души. Сред тях бяха и няколко от по-възрастните в дружинката – Георги Бачев, Димитър Джокин, Спас Узунов и Валентин Петров, които са над 65 години. След това около 25 човека излязоха на лов. Всички имахме отстреляни по 12-15 пъдпъдъка. Отстрелян бе и по някой и друг гривяк”, съобщи председателят на дружинката Божидар Данаилов. Той посочи и част от ловците с по-добра слука – Марио Бачев, Димитър Искренов, Ангел Ангелов, Светозар Узунов, Димитър Джокин. 

Дяково водосвет
Божидар Данаилов с неговия 5-годишен син Георги и отстреляните в събота пъдпъдъци

Заради големите жеги и сушата това лято пернатите, обект на лов, са по-малко спрямо миналата година, казват ловците.

„В района на язовир „Дяково” се намират пъдпъдъци, но по-слабо отколкото миналата година. Заради жегата кучетата не работят така, както трябва. Освен това и част от пъдпъдъците са се изтеглили вече”, коментира Божидар Данаилов. 

В ловната дружина в Дяково членуват 93 души. За последните два сезона групата е на челно място в сдружението по отстрел на диви свине.

Юлияна КОЛЧАКОВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ