140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Брегово откри новия сезон с малко пъдпъдъци и много настроение

брегово откриване

С отстрел на пъдпъдъци, без видят нито една гургулица и забелязани тук–там няколко гривяка, но с много настроение и пожелания за силен сезон откриха лова на прелетен дивеч ловците от дружинката на граничния град Брегово, която е част от състава на ЛРС-Видин. Рано сутринта, по хлад,  15 от ловците и 3 от кучетата на бреговската дружинка с председател Цветан Топчиев се събраха в м. „Ливез”  в непосредствена близост до граничната река Тимок.  Това е втората среща на ловците, ден по-рано на свое събрание  те са провели инструктаж и са взели  своите бележки за предстоящия лов, за да могат пълноценно да ловуват сутринта, докато не е дошла жегата.

брегово откриване

Още в началото на обхода на житното стърнище слуката споходи  Любо Владимиров, който е ловец от 1990 година. За него най-приятният лов е този на пъдпъдък, макар добре да познава и лова на дива свиня и да знае, че в него има повече адреналин. Последната му слука на дива свиня е отпреди 2 години, тук в същата тази местност. Отстрелял 100 килограмов глиган. Категоричен е, че мерките, които биха ограничили лова на дива свиня няма да помогнат за възраждането на популацията, защото ловът е този, който регулира дивечовите запаси. Но какво точно трябва да се предприеме, бившият полицай не се ангажира да препоръча . Още повече, че по тези места болестта  АЧС не е разпространена, защото дива свиня реално няма. Срещат се само единични, преходни екземпляри, които идват от близкия сръбски резерват да търсят храна и пак се връщат през границата в Сърбия. Но щом животните идват да търсят храна, а зараза няма, за Владимиров е нелогична мярката със забраната да се подхранва дивата свиня.

брегово откриване

Втората слука при откриването на лова на прелетен дивеч бе за председателя на бреговската дружинка Цветан Топчиев. Той отстреля първия си пъдпъдък минути след като бе поканил колеги от дружинката в близкото село Ракитница. Обадиха се да се оплачат, че от час обикалят полето край тяхното село и още не са видели пъдпъдък.  И да попитат дали могат да дойдат.  Трима другари ловци от другоселската дружина, сред които и експертът в НЛРС-СЛРБ Георги Младенов, се присъединиха към бреговската дружинка и ловът продължи с дежурните шеги и закачки и още няколко сполучливи изстрела.

брегово откриване

Точен бе и синът на председателя –  младият, но вече опитен ловец, Силвестър Топчиев. Той с радост позира за снимка с добър отстрел и любимото си куче Гала.

Слука имаше и гостът от дружинката в Подгоре Пепи Костов, който дойде на лов в Брегово на връх 79-ия си рожден ден.

Първият ловен ден за сезон 2021–22  на 14 август  тази година съвпадна с първия ден от празника на град Брегово. И както е знайно, на сбор не са кани, но домакините са добре подготвени и никого не връщат.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ